BIA nadzirala štampanje testova za malu maturu

 

BEOGRAD – LESKOVAC-VRANJE
Policija prati prevoz testova za malu mature  od štamparije do školskih uprava, da ne bi promenili planiranu trasu puta, navode u upisnoj komisiji , dok je štampanje nadzirala BIA.

U svetlu svih ovih saznanja pravo je pitanje “dal smo mi normalni?”

Od Beograda do Leskovca , gde se nalazi Školska uprava za Jablanički i Pčinjski okrug , testovi će putovati u “marici” pod zaštitom policije.

Distribucija ovih testova počinje danas po školskim okruzima

Transport testova od Zavoda za izradu novčanica, gde je štampan materijal, do školskih uprava nadziraće policija, dok je poslove unutar same štamparije nadzirala BIA.

Testove za malu maturu radili su stručnjaci Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i oni kažu da su Centar za ispite i štamparija tog Zavoda u “posebnom bezbednosnom režimu” i da nijedan papir iz te zone ne sme da se iznese, niti da se šalju mejlovi.
Priprema testova počela je  još u novembru, komisija za svaki test broji oko sedam članova koji pripremaju između 400 i 500 zadataka, od kojih se biraju 20 zadataka za konačnu verziju svakog testa.

U finalni izbor je uključeno samo petoro ljudi koji znaju sve tri kombinacije od početka deo kraja i to su zaposleni u Zavodu dok  su svi spoljni saradnici imali  uvid samo u pojedine delove zadataka i testova.

Testovi za malu maturu čuvaju se  u PDF formatu na sigurnosnim fleševima u posebnom sefu.

Fleš ima parcijalnu šifru i dve osobe znaju po pola šifre. Sef je pod video nadzorom, a cela zgrada ima i fizičko obezbeđenje dok većina zaposlenih u Zavodu nema pristup delu zgrade gde se obavljaju pripreme za završni ispit.

Niko ne može da uđe u taj deo zgrade, niti da izađe bez bezbednosne kartice, a zabranjeno je unošenje telefona i fotoaparata.

U Zavodu se pripremaju i štampaju i testovi na jezicima manjina, a testovi iz matematike i kombinovani su istog sadržaja samo se prevode na jezik manjina.

Prevodioci koji prevode ove testove vide samo pojedine zadatke i ne znaju opet koje će kombinacije tih zadataka biti u testu.

Testovi su iz Zavoda otišli u Kovnicu novca na štampanje 2. juna.

Osmaci završni ispit polažu 15., 16. i 17. juna, od devet sati i to tako što se prvog dana polaže test iz srpskog (maternjeg) jezika, drugog matematika, a trećeg kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Neša
Neša
8 godine pre

Eeee debelo od naroda preplaćeni bijovci na šta ste spali. Šta je sledeće sem lenčarenja i švrćkanja? Da radite korporacijske ankete i istraživanja. Mislim, ako ih već ne radite. Mada je i to preozbiljan posao za mnoge od vas i vaše kapacitete.

antonio
antonio
8 godine pre

E to je ta Srbija