Bezbednost dece na internetu

LESKOVAC

U prostorijama „Kuće veština“ Udružanje roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje“ organizovalo je tribinu „Ukradena bezbednost“.

Tribina obrađuje sve važne teme koje se tiču bezbednosti dece na internetu, a namenjena je, pre svega, roditeljima koji nemaju priliku da se često informišu o svim opasnostima koje vrebaju decu u školi, na ulici i na internetu.

Predavač je bio Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, a ovo je jedna je od edukativnih aktivnosti ove fondacije, među koje spadaju i edukacije vezane za trgovinu ljudima, trgovinu organima, seksualnu i radnu eksploataciju, pedofiliju …

„Mi smo sa ovom radionicom, koja je prilagođena deci osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta obišli veliki broj gradova u celoj Srbiji, održali preko 500 radionica“ kaže Igor Jurić.

„Mislim da smo uspeli na neki način da podignemo svest, što nam je i bio cilj. Na našim tribinama građani mogu da vide, na žalost, stvari koje nismo morali da izmišljamo, sve je rađeno na osnovu događaja koji su se desili u našoj zemlji i nisu ni malo laki. Ovo je teška tematika i niko nakon naših predavanja ne izlazi ravnodušan. Mislim da mi kao država moramo još mnogo da uradimo po ovom pitanju. Kada pogeldamo brojke onda shvatamo da kao društvo imamo problem i čini mi se da ne radimo dovoljno da se taj problem reši.“

Jurić je rekao da danas internet predatori napadaju na način da se pošalje 450 do 600 poruka dnevno.

„Na 15 posto se pozitivno odgovori, što znači da deca prihvataju te pozive i ulaze u komunikaciju, a čim se uđe u komunikaciju deca upadaju u zamku mreže i to je to. Od toga nisu izuzeti ni roditelji, veliki broj njih je bio žrtva predatora, s tim što se tada iznuđuje novac i upravo zato radimo ovo, da bi se roditelji bolje informisali. Problem je i zabluda koja vlada među roditeljima da su decu sklonili s ulice i da su im „na oku“ kad su u kući pored kompjutera. Mi iz tog razloga i više potenciramo razgovor sa roditeljima nego sa decom, koliko god to izgledalo čudno, ali deca postupaju onako kako se roditelji ponašaju. Kroz razgovore sa decom u školama smo shvatili da ona nisu svesni ni kada su napadnuti, niti imaju dovoljno znanja kome da se obrate da bi pre svega znali da li je taj napad stvaran ili ne.“

Statistički podaci govore da je u 2016. godini u Srbiji nestalo 1.113 dece, njih 46 da nije pronađeno. 2017. godine nestalo je 1.334 dece, 8 nije nađeno. Prošle godine broj nestale dece bio je 492, a podaci o tome koliko njih je i dalje nestalo još uvek nisu objavljeni. Fondacija „Tijana Jurić“ je skupila preko 160.000 potpisa kojim su građani Srbije podržali inicijativu da se promene odredbe Krivičnog zakona i da se na doživotnu kaznu zatvora osudi svaki počinioc najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Kazna doživotnog zatvora zamenila bi postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina koja se propisuje za navedena krivična dela.

Osim uvođenja kazne doživotnog zatvora, Fondacija predlogom izmene zakona traži da osuđeni za ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene nemaju pravo uslovnog otpusta.

Jurić smatra da ujedinjeni možemo sve.

„Državni vrh je prihvatio taj predlog, ali bilo je velike borbe i raznih neprijatnosti u prethodne dve godine. Bitno je da smo dokazali da kada smo zajedno, kada se udružimo, kada želimo nešto da promenimo, bez obzira što nisi pripadnik nijedne političke opcije, da država neće ostati nema i ovo je jedna jako dobra poruka, ne samo zbog kazne koju će zakon da propiše, nego pre svega zbog bezbednosti naše dece i života svih građana.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare