BEZ POSLA OSTAJE 44 ZAPOSLENIH U SISTEMU LOKALNE SAMOUPRAVE

LESKOVAC

 

Nakon što Skupština grada usvoji Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na nedoređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Leskovca za 2015. godinu, u roku od 60 dana broj zaposlenih u gradskoj upravi i javnim preduzećima moraće da bude sveden na 2.234, što znači da će bez posla ostati 44 radnika.

Na današnjoj  99. sednici Gradskog veća, sazvanoj po hitnom pustupku, usvojen je predlog odluke o maksimalnom broju zaposlenih na nedoređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Leskovca za 2015. godinu.

Na prošloj sednici Gradskog veća obrazovano je radno telo za pripremu zbirnog predloga odluke o maksimalnom broju zaposlenih, kao operativni tim koji će u kontaktu sa svim organizacionim oblicima u sistemu grada da prikupi potrebne podatke i predloži maksimalan broj zapolsenih za 2015, koji, po odluci Republike Srbije, ne može da bude veći od 2.246.

-U celom sistemu lokalne samouprave na koju se odnosi racionalizacija imali smo zatečen veći broj zaposlenih za 32, odnosno ukupno 2.278 zaposlenih. Počli smo od strateških i krajnih ciljeva racionalizacije, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, i nabrojao koji su to ciljevi.

-Da iz javnih sredstava budžeta i prihoda javnog sektora mogu da se finansiraju zarade samo za zaposlene koji obavljaju realne i potrebne poslove, sa optimalnom upoljenošću. Da više ne možemo da trošimo materalnu supstancu javnog sektora na isplatu nepotrebnih zarada na uštrb investicija, unapređenja javnih poslova i funkcija u interesu građana, jer je budžet zajednička kasa svih građana. Zaštitom materijalne supstance javnog sektora putem smanjenja zaposlenih za čijim angažovanjem ne postoji potreba u perspektivi će se stvoriti mogućnost da se uposle kadrovi koji nedostaju javnom sektoru, zbog prisutnog apsurda da je veći broj zaposlenih od potrebnog, ali da se već sada oseća nedostatak kadrova, naročito u lokalnoj upravi. Javna preduzeća koja obavljaju komunalnu delatnost i druge javne poslove moraju da se ponašaju kao privredna društva na tržištu, sa takvom organizacijom kojom su potebna aktivna i isplativa radna mesta, a ne parazitska zarađena nepotizmom i stranačkom pripadnošću. Pozitivan bilans u poslovanju i finansijska dobit biće imperativ, jer nema više finansiranja zarada za gubitaše. U racionalizaciji nema povlašćenih gradskih uprava, javnih preduzeća ili drugih organizacionih oblika obuhvaćenih procesom. Dug je to put, ali moramo da napravimo prvi korak. Ne pravimo kompromise prostim krojenjem brojeva, kako bi se uklopili u zadati broj zaposljenih od 2.246 za 2015, već proces postavljamo imajući u vidu njegovu suštinu, i naš početni broj je 2.234, odnosno 12 manje od projektovanog broja. Od donošenja odluke Skupštine imamo 60 dana da trenutni broj zaposlenih svedemo na taj broj.

Oliver Antanasijević, predsednik radnog tela za pripremu prdloga akta o maksimalnom broju zaposlenih je rekao da se radno telo rukovodilo kriterijumima koji su zacrtani, tako da je na samom početku svog rada svim načelnicim i direktorima dalo smernice kako i na koji način da utvrde svoje potrebe i odluče koji je neophodan broj zaposlenih koji bi mogao da se planira za 2015. godinu.

-Svi rukovodioci su dostavili svoje predloge, gde su obrazložili poslove koji su im neophodni, kao i broj upošljenika koji je neophodan da zadrže, sa predlogom koji je to maksimalni broj upošljenika u 2015. godini. Zadatak radnog tela bio je da sve te predloge proceni, proveri i utvrdi koiki je to zbirni broj. Taj broj je za nijansu manji od onog koji nam je svojim aktom Vlada dodelima na osnovu Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja upošljenika u javnom sektoru. Dakle, ovaj broj je 2.234, tako da je radno telo zaključilo da ispunjavamo uslove koje nam je predvidela svojim aktom Vlada, rekao je Antanasijević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare