Besplatno testiranje na HIV za studente i srednjoškolce u Leskovcu, Bojniku, Vučju, Vranju, Nišu

LESKOVAC-BOJNIK-VRANJE-NIŠ

Pod sloganom “Testiraj! Leči! Spreči!”, obeležava se Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise , akcija traje od 22. do 29. novembra 2019. godine.

U sklopu ovogodišnje jesenje Evropske nedelje testiranja se mogu obaviti širom Srbije: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Leskovac, Bojnik, Vučje, Vranje, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Novi Pazar, Kosovska Mitrovica.

Omogućeno je dobrovoljno, poverljivo i besplatno savetovanje i testiranje na HIV za zainteresovane studente na pojedinim fakultetima, u studentskim domovima, srednjim i visokim školama i studentskim poliklinikama.

Testiranje na HIV i hepatitis C će biti dostupno svim zainteresovanim građanima, pre svega mladima, u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu i zavodima za javno zdravlje u gradovima, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Akcije testiranja na HIV će se realizovati i u mobilnim medicinskim jedinicama na gradskim trgovima, kao i u prostorijama pojedinih udruženja u Novom Sadu, Valjevu, Šapcu, Požegi, Čoki, Senti, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Vladičinom Hanu, kao i u domovima zdravlja u Požarevcu i Kostolcu.

Procenjuje se da je u Srbiji krajem 2018. godine 3000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih 400 osoba nije znalo da je inficirano HIV-om.

U ovom insitutu napominju da kod dve trećine osoba koje znaju , HIV infekcija je dijagnostikovana kada im je imunološki sistem bio već značajno narušen.

Jesenja Evropska nedelja testiranja obeležava se po sedmi put a cilj inicijative je da se kroz dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje omogući da više osoba sazna svoj HIV i hepatitis status u što ranijem stadijumu infekcije.

Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje kombinacijom antiretrovirusnih lekova, veće su šanse za dug, produktivan i kvalitetan život, kažu u “Batutu” i dodaju da se “jedino testiranjem uzorka krvi može utvrditi da li je osoba inficirana HIV-om. Testiranje je poverljivo, anonimno i besplatno i nije potreban uput lekara”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare