Besplatni veterinarski pregledi za vlasničke pse

NIŠ

Veterinarski pregled sa zapisnikom, vakcinisanje protiv besnila, čipovanje i evidentiranje, testiranje na viruse i sterilizacija, sve ove usluge sadrži paket besplatne pomoći vlasnicima pasa. Prema rečima Vojkana Živkovića, zaštitnik životinja kaže da je ovo prvi i najvažniji korak ka humanom rešavanju nepuštenih pasa. Tržišna vrednost ovih usluga je više od 100 evra a Grad Niš i JKP “Mediana” pokrenuli su ovu kako bi smanjili broj napuštenih životinja na ulicama. Vlasnici psa koji se odluče da se prključe ovoj akciji nakon zakazivanja čekaće najviše četiri dana da pas bude vakcinisan, čipovan, testiran na viruse i sterilisan.

                                Grad Niš se odlučio na ovu akciju kako bi se smanjio broj pasa na niškim ulicama. Neki od  njih su imali i vlasnike, ali su postali napušteni jer njihovi vlasnici nisu mogli finansijski da izdrže brigu o njima ili nisu mogli da udome štence. Sa druge strane Grad ima problema zbog ujeda napuštenih pasa. Svake godine na ime ovog izdatka gradska kasa bude praznija za 100 miliona dinara na ime odštete.

                          Prema rečima direktora JKP „Mediana“ Ivana Mihajlovića teško je proceniti koliko napuštenih životinja ima u Nišu i okolini. Slično je situacija i sa vlasničkim psima i ova akcija će pomoći da se dobije pravi uvid u stanje na terenu.

                           „Akcija nije vremenski ograničena, ali nam znači da se vlasnici javljaju i da se akcija odvija kontinuirano. Cilj nam je blagovremeno i efikasno pružanje usluga za humaniji i savremeniji pristup rešavanju problema pasa lutalica na gradskom području, taj cilj možemo da postignemo zajedno sa savesnim vlasnicima pasa koji zaista vole svoje ljubimce i koji neće propustiti ovakvu priliku. Za manje od nedelju dana primili smo više od 100 poziva građana koji se interesuju za akciju i detalje oko tretmana“, kaže Mihajlović i dodaje da  je čekanje na tretman za sada najviše četiri dana, a često i manje.

                                 Vojkan Živković koji godinama brine o napuštenim psima kaže da je ova akcija odličan početak za rešavanje problema.

                                  „Ovo je ponuda koja se ne odbija. A svako ko je odbije treba da bude sankcionisan. Jednostavno mora postoji evidencija vlasničkih pasa. Pored toga što moraju biti zdravi treba i da se sterilištu i kastriraju. Oni vlasnici koji iz bilo kog razloga to ne žele moraju da plaćaju neki porez ili taksu“, kaže Živković i dodaje da će se efekti ove akcije videti već za godinu dana.

                                 „Ne možemo mi nikada toliko životinja da udomimo koliko “vlasnici” mogu da izbace na ulicu“, zaključuje Živković.

                                 Zakazivanje termina ide preko našeg kontakt centra na brojeve telefona: 018 25 01 25 i 0800 018 002. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare