Besplatana poseta arheološkog nalazišta Medija svakog prvog četvrtka u mesecu

NIŠ

Od otvaranja arheološkog nalazišta Medijana, 27.decembra, do Božića u januaru ove godine zabeleženo je preko 10.000 ljudi, a rekordna posećenost je zabeležena drugog dana Božića kada je kroz antički kompleks koji je nastao u vreme vladavine cara Konstantina prošlo 5000 zainteresovanig Nišlija i turista koji su se tog dana zatekli u Nišu. Na sam dan otvaranja nalazište je posetilo oko 250 stranih i domačih turista. Za one koji nisu do sada obišli ovaj kompleks Narodni muzej je omogućio da to učine besplatno svakog prvog četvrtka u mesecu. Tog dana individualne posete se neće naplaćivati.

„Sa ovom praksom nastavljamo pa posetioci svakog prvog četvrtka u mesecu mogu da rezgledaju nalazište besplatno“, saopštili su i iz Narodnog muzeja u Nišu.

                       U zimskim mesecima, Medijana će biti otvorena za posetioce svakog dana izuzev ponedeljka, u periodu od 10 do 15 časova. Posetioci mogu obići prostor vile sa peristilom, terme, horreum-skladište i dve ranohrišćanske crkve. Dostupni su mozaici u peristilu i banket sali vile sa peristilom. Kao i mozaik iz vile sa konhama. U rekonstruisanoj zgradi muzeja izložene su skulpture koje su ukrašavale vilu, a prikazuje se i rekonstrucija banket sale.

                       Mada je nalazište otvoreno za posetioce sa radovima se nastavlja, a iz Narodnog muzeja poručuju da će u toku ove godine da se nastave istraživanja na lokaciji predviđenoj za izgradnju arheološkog centra i nastavak istraživanja termi za potrebe konzervatorskih radova. U toku je i izrada projekta spoljne rasvete kompleksa. Planirana je i izgradnja Arheološkog centra.

                        Arheološko nalazište Medijana za posetioce je otvoreno posle deset godina čekanja. Kapije Medijane zatvore su od jeseni 2017. godine, a rok njenog otvaranja se produžavao više puta. Iako je Medijana krajem godine otvorena za turiste i posetioce u prisustvu ministarke kulture Maje Gojković, gradska vlast je najavila svečano otvaranje nalazišta  na proleće, kada će zvaničnom otvaranju prisustvovati veliki broj  domaćih i stranih zvanica, a očekuje se da tom prilikom nalazište poseti i premijerka Ana Brnabić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare