Beširi o programima Evropske unije za mlade

LESKOVAC

U Hemijsko – tehnološkoj školi “Božidar Djordjević Kukar” danas je organizovano predavanje o programima Evropske unije za mlade. Predavanje je održao izvršni direktor Instituta za evropske poslove u Srbiji i ekspertski član Tima “Evropa u Srbiji”, Naim Leo Beširi.

Prema njegovim rečima, programi za mlade predstavljaju priliku da mladi studiraju u nekoj od zemalja članica Evropske unije ili zemlje partnera, te da stiču radno iskustvo putem Evropskog volonterskog servisa ili jednostavno da putuju Evropom i upoznaju svoje vršnjake bilo kroz različite kulturne, sportske ili neke druge programe.

“Ovaj program postoji od kasnih 80 – ih godina i zasad je priliku da putuju u različitim delovima Evrope, da se usavršavaju, ali i da stiču različita iskustva, prijateljstva i upoznaju druge kulture, steklo više od 9 miliona gradjana EU, medju kojima su i gradjani Republike Srbije”, rekao je Beširi ističući da je ceo program napravljen kako bi se naučilo što više različitih jezika, ali i kako bi se povećala zapošljivost mladih ljudi, nakon završetka studija.

On dodaje i da u poslednjih par godina, veliki broj mladih ljudi, deo svojih studija provodi u inostranstvu, ali i da se sve više njih odlučuje da svoje raspuste provedu volontirajući u nekoj od organizacija u uniji.

Zadatak Tima “Evropa u Srbiji”, delegacije Evropske unije, je, kako navodi Beširi , putovanje po Srbiji i razgovor sa srednjoškolcima i studentima, ali i sa starijim sugradjanima o tome šta je Evropska unija i zašto Srbija želi da postane članica EU.

Predavanje je organizovao tim za karijerno vodjenje i savetovanje Hemijsko – tehnološke škole “Božidar Djordjević Kukar” zajedno sa Timom “Evropa u Srbiji”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare