BEOGRAD: JUG SRBIJE U VELIKOM RATU

BEOGRAD

 

 

Izložba „Jug Srbije u Velikom ratu 1915-1918.“ otvorena je u sinoć u galeriji RTS-a u Beogradu.

Autori izložbe su kustosti Naorodnog muzeja u Leskovcu Veroljub Trajković i Mira Ninošević. Na izložbi je fotografijama, dokumentima, oružjem, uniformama i drugim predmetima predstavljen period povlačenja srpske vojske 1915. i 1916. godine po uspostavljanju okupacione vojne i civilne vlasti. Izložene su i poedinačne i grupene fotografije odlikovanih ratnika, dramatični prizori iz borbi, ratne beleške i još mnogo toga što govori o stradanju vojnika i naroda u Velikom ratu. Izložba prikazuje stradanje i deportovanje srpskog stanovništva u logore, položaj srpske pravoslavne crkve pod okupacijom pre izbijanja Topličkog ustanka, njegovo surovo gušenjesve do povratak u oslobođenu otadžbinu.

Osim autora, na izložbi su govorili v. d. direktor RTS-a, koji je naglasio da je reč o zajedničkom projektu muzeja u Leskovcu, Nišu, Pirotu i Prokuplju, posvećenom sećanju na naše junake koji su pokazali veliku požtvovanost u odbrani otadžbine.

 

Beograd izlozba 5 Beograd izlozba 4 Beograd izlozba 2 Beograd izlozba 1

-Zadovoljstvo mi je što drugu godinu zaredom Leskovac i leskovački Naroni muzej ima tu čast da se predstavi u prestonici, u galeriji RTS-a, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Pre godinu dana na istom mestu prikazan je najuspešniji period u istoriji našeg grada, vreme između dva svetska rata, Zlatno dobra Leskovca. Postavka „Jug Srbije u Velikom ratu“ donosi prikaz mučnog stradanja srpske vojske, ali i običnog naroda, žene, dece, seljaka, zanatlije i intelektualaca, koji su u periodu od 1915. do 1918. bili izloženi najgorim zločinima od strane bugarskih okupatora. Najvažniji spomenici tih stradanja  naroda na jugu Srbije su Surdulica iz 1915. i Arapova dolina iz 1917. godine. Na ovaj način želimo da odamo počast svim koji su stradali u Velikom ratu, rekao je Cvetanović.

Na otvaranju izložbe nastupili su studenti Akademije dramskih umetnosti koji su premijerno izveli predstavu „Pod maslinama na Krfu“, tačno 100 godina od dešavanja same radnje. Predstava, koja govori o razgovoru dva vojnika o situaciji u kojoj se nalaze i njihova nada da će se vratiti kući, izvedena je uz muzičku pratnju na klarinetu Dušana Mamule, čukununuka Sreten Dinića.

Iznožba „Jug Srbije u Velikom ratu 1915-1918.“u galeriji RTS-a će biti otvorena do 25. aprila.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare