Bakin recept za Jovanine testenine

NIŠ

Nišlijka Jovana Mitrović Ranđelović, diplomirani ekonomista po struci, pokrenula je sopstveni biznis, proizvodnju domaćih testenina i suvih začina bez aditiva po bakinom receptu. Kako kaže, sada radi posao iz hobija.

Jovana je pre pokretanja ove proizvodnje bila zaposlena u jednoj firmi, prema njenim rečima, radila je u jako teškim uslovima. Iako je diplomirani ekonomista, nije uspela da se zaposli u struci. Rešila je da napusti posao, skupila je hrabrosti i otvorila svoju radionicu domaće testenine u Malči kraj Niša.  Mlada preduzetnca je rođena u Nišu, ali  sa porodicom sada živi na imanju u Malči, gde gaji domaće proizvode pomoću kojih sprema svoju testeninu.

 “Kada sam bila završna godina na studijama, porodično smo se dogovorili da je vreme da se zaposlim negde gde bih bila socijalno osigurana i gde bi mi išao radni staž, i tako sam se zaposlila u jednoj inostranoj fabrici u proizvodnji. Pomislila sam kako od nekuda mora da se počne, i da uvek mogu da se nadam da, kada u međuvremenu završim fakultet, u istoj fabrici mogu da dobijem bolje radno mesto. To se nažalost nije dogodilo. Vreme je prolazilo a posla nigde! Konkurisala sam na razne oglase za posao, bila uporna da nađem posao u struci ali bezuspešno jer nisam imala iskustva u tom poslu. Sedeći tako razočarana i bez novca, počela sam da razmišljam čime bih mogla da se bavim dok ne naiđe neki posao. Ipak vreme prolazi, svi oko mene rade a ja sedim besposlena i bez novca- katastrofa. Pravila sam rezance za supu za porodicu i razmišljala sam o tome kako ću podeliti na nekoliko delova i poslati malo  sestrama. U tom trenutku mi je sinula ideja- zašto ja ne bih pravila testeninu?! To je ono što ja umem i volim da radim i mogla bih odmah sutra da počnem! Razglasila sam rodbini i prijateljima da sam počela time da se bavim, oni su razglasili svojim prijateljima i tako sam prodala prvu kesicu rezanaca”, priča Jovana.

                    U Jovaninoj porodici testenina se uvek izrađivala ručno i po posebnom receptu koji je ostavila njena baka, pa je ona samo nastavila tim putem.

                    “Testenina se u našoj kući pravi oduvek. Prvo je to radila moja baka, zatim moja mama, a onda sam i ja počela to radim. Ne mogu da kažem da smo pravile svakodnevno, jer je to veliki posao, ali smo jednom mesecno spremale zalihu za ceo mesec. To je zaista bila prava zabava, napuni se kuhinja sa brašnom a posle ne možemo da se dogovorimo ko će sve da počisti. Dok je, recimo, moja baka sve to radila lagano, suptilno, bez žurbe. Volela sam kao dete da se motam oko nje dok je to radila. Svojim grubim i ispucalim rukama je lagano mesila testo dodavajući brašno, sve dok ne postane čvrsta smesa. Onda bi testo umotala u najlon, pa u krpicu i ostavila ga da odćuti.Dok testo miruje, spremala je sto za pripremu testenine. Dugačke, bele stolnjake je bacila preko stola i testo je nastavila tu da radi. Zatim je oklagijom razvlačila jufkice testa, onda bi prešla na staru mašinu za rezance i istanjila maksimalno što može. Te tanke, nepravilne trake je ređala na stolnjaku, jednu do druge i ostavljala da odstoje. Zatim je trakice rezala na mašini, tako što bi ona držala testo, a ja okretala ručku mašine. Mašina je krckala i izbacivala najdivnije, najmirišljavije rezance na svetu.Baka bi ih uvaljala u brašno i nepravilno bacila na stolnjak da se suše do sutradan. E, baš tako ih i ja danas pravim! Baš kao moja baka, i baš tako, ručno”, otkriva Jovana tajnu bakinog a sada i svog recepta za testenine.

                      Domaća testenina koja je ručno rađena, ne može se meriti sa industrijskom testeninom. Jovana je  odabrala ovaj način izrade iz više razloga, zato što je tradicionalan način, seća nas na stara, dobra vremena i vraća u detinjstvo.

                     “ Autentična je i jedinstvena po receptu moje bake, tačnije, po receptu koji se nigde ne može naći. Svoju testeninu radim isključivo sa sastojcima sa mog imanja- sa domaćim jajima i domaćim brašnom. Sušim je postepeno i po pravilima, kako bi očuvala svoj kvalitet do isteka roka trajanja” dodaje Jovana.

                      U svojoj skromnoj radionici ona proizvodi  kore za pitu od belog pšeničnog i speltinog brašna, rezanci za supu, taljatele, kore za lazanje, testenina za gulaš. Svi proizvodi su bez aditiva i bez šećera.

                     “Testenine se nutritivno obogaćuju povrćem od kojeg dobiju i divnu, prirodnu boju koja je izuzetno privlačna i interesantna deci“, navodi Ranđelović.

                      Za sladokusce tu je i slatka testenina sa kakaom.

                     „Italijani jedu pastu sa kakaom sa mesom, ali kod nas u Srbiji je ipak ovakva varijanta za desert“.

                      Sa osmehom kaže da u svaki zames pored brašna i domaćih jaja ubacuje i puno dobre volje, vedrine i ljubavi, sa nadom da svojim kupcima bar delić prenese već pri prvom zalogaju.

                    Ističe da je njena vizija da se biznis još više proširi i razvije, da u njenoj proizvodnji bude više radnika, da je zadovoljna u kom pravcu sve teče, za sada, ali da bi volela da naiđe na veće interesovanje Nišlija za ove proizvode.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare