Bajden, kraljica Elizabeta i Komšić čestitali Dan nezavisnosti Kosova

PRIŠTINA

Britanska kraljica Elizabeta čestitala je danas kosovskoj predsednici Vjosi Osmani Dan nezavisnosti, koji se na Kosovu obeležava 17. februara.

“Dok prolazimo kroz globalne zdravstvene izazove zajedno, odlučno i uporno, želim vam bolja vremena ubuduće”, navela je kraljica Elizabeta u telegramu, a Osmani je istkla da je i Velika Britanija strateški saveznik Kosova, ne samo u procesu postizanja slobode nego i izgradnje države.

Predsednik SAD Džozef Bajden čestitao je juče Osmani 14 godina nezavisnosti i istakao da podržavaju izgradnju pozitivnih odnosa Kosova sa susednim zemljama i da će nastaviti da podržavaju napore ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Srbijom koji se bazira na međusobnom priznanju.

Kako se navodi u Bajdenovom pismu, koje je Osmani u utorak objavila na svom Tviter profilu, Kosovo je postiglo izuzetan napredak tokom 14 godina nezavisnosti i izraslo iz krhke demokratije u zemlju spremnu da deli svoje iskustvo sa svetom.

Bajden je pozdvravio posvećenost Kosova jačanju institucija i demokratije i da će SAD nastaviti da podržavaju nastojanje Kosova u borbi protiv korupcije, jačanju vladavine prava i zaštiti prava verkih i etničkih manjina, kao i u jačanju ekonomskog rasta i osiguravanju stabilne energetske budućnosti.

Bajden je istakao da Kosovo zauzima posebno mesto u srcima porodice Bajden i zahvalio na velikoj časti, kada je posthumno dodeljena predsednička medalja za vladavinu prava njegovom sinu Bou.

Osmani je kada je objavila pismo navela da je počastvovana time što je primila čestitku povom Dana nezavisnosti i da Kosovo i SAD ostaju partneri.

Kosovski praznik je čestitao je ranije i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i poručio da im u svoje ime i ime građana BiH čestita Dan nezavisnosti.

On je izrazio uverenje da će put ekonomske, političke i svake druge saradnje i “prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo” u skorijoj budućnosti biti od naročitog značaja za njihove građane.

“Bosna i Hercegovina i Republika Kosovo dele zajedničko strateške spoljnopolitičke prioritete, članstvo u NATO i Evropskoj uniji. Samo zajedno i u saradnji sa partnerima koji dele iste vrednosti, možemo stići do svoga cilja”, poručio je Komšić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare