Bahatost bivše direktorke Narodnog muzeja građane Leskovca košta (za sada) oko tri miliona al joj Vučić dao odlikovanje

LESKOVAC

Leskovački Narodni muzej, čiji se rad uglavnom finansira iz budžeta, što znači od novca građana, do sada je isplatio oko tri miliona dinara na ime sudskih troškova i razlike u zaradama zaposlenih po pravosnažnim presudama a nešto novca ( tvrde u upravi oko 50.000 dinara) je isplaćeno i privatnim advokatskim kancelarijama.

Sve ovo zbog hira bivše direktorke Narodnog muzeja Mire Ninošević da po svaku cenu menja sistematizaciju nekima od zaposlenih i tako im smanji platu.

Protiv Ninoševićke zbog ove nastale štete po budžet muzeja i grada Leskovca nije pokrenut nikakav postupak , iako zakon predviđa takvu mogućnost a, posle nedavnog odlikovanja koje joj je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kandidovala se i za nagradu “Mihailo Valtrović” koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije . Prijavila se u kategoriji “životno delo”, saznaje Regionalna informativna agencija JUGpress.

Na čelo Narodnog muzeja Mira Ninošević je postavljena kao kadar SNS .

Iako su odbornici opozicione Grupe građana “Za Leskovac ZAJEDNO” na sednicama Skupštine grada više puta upozoravali na nezakonitosti u njenom radu i presude koje, zbog toga, stižu u muzej na naplatu, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je zdušno branio a Ninošević je pred odbornicima čak tvrdila da sudovi donose nezakonite presude.
Promenjena je tek kad joj je istekao mandat.

Inače, u muzeju i Leskovcu se prepričava njena izjava, na upozorenje pravnika da su te nove sistematizacije i smanjenje plata nezakonite , da je baš briga jer neće da plaća iz svog džepa i da će zaposleni “bar da se sekiraju”. Ovu izjavu nam je prenelo više zaposlenih u muzeju i iz redova onih koji nisu direktno oštećeni odlukama bivše direktorke.

No, da krenemo redom.

Prema zvaničnim informacijama, koje je JUGpress dobio iz uprave Narodnog muzeja , u tu ustanovu je do sada stiglo 13 pravosnažnih presuda u korist zaposlenih, 10 presuda se odnosi na poništaj aneksa Ugovora o radu ( na osnovu nove sistematizacije) , a 3 presude na ime razlike za manje isplaćene zarade, zbog nezakonitog aneksa ugovora o radu.

Po pristiglim presudama Muzej je obavezan da plati:
1.633.045,68 dinara, na ime sudskih taksi troškova postupka
1.320.475,61 dinara, na ime troškova zaposlenih razlike u zaradi
67.450,62 dinara, na ime kamate.

“Do sada po presudama isplaćeno: 1.325.155,72 dinara, na ime sudskih taksi, 398.710,73 dinara, na ime troškova za zaposlene. Sva sredstva za ove isplate su iz budžeta grada, osim 114.449,05 dinara, koji su isplaćeni na ime sudskih taksi, iz sopstvenih sredstava Narodnog muzeja u Leskovcu”, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz muzeja.

Iz uprave muzeja kažu da Narodni muzej u Leskovcu u sudskim sporovima zastupa uposlenik te ustanove , diplomirani pravnik, koji je upisan u registar kod nadležnog suda i ovlašćen za zastupanje ustanove u sudskim postupcima. Sem ovoga, navode, Narodni muzej u Leskovcu proknjižio je račune advokatske kancelarije Jelene S. Mladenović iz Leskovca i advokatske kancelarije Dragice Mladenović iz Leskovca.

Za angažovanje privatnih advokatskih kancelarija nije bila niikakva javna nabavka pa nije poznato po kom kriterijumu su odabrane baš ove kancelarije.

Iz uprave muzeja nam je odgovoreno i da je do sada, na ime advokatskih usluga tih kancelarija, isplaćeno 50.250,00 dinara, iz sopstvenih sredstava Narodnog muzeja u Leskovcu i da je potrebno da se isplati zakonska zatezna kamata, za koju, kažu, još nemaju obračun.

Na pitanje zašto Narodni muzej nije u tim sporovima zastupalo Gradsko pravobranilaštvo iz muzeja smo dobili sledeći odgovor: ” Gradsko pravobranilaštvo nije zastupalo Narodni muzej u Leskovcu, zbog nedostatka vremena i raspoloživih kadrova”.

A cenu svega ovoga plaćaju, kao i obično, građani.

Prati
Obavesti me o
guest
9 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
manipulacije
manipulacije
2 meseca pre

Meska lako izmanipulisu. Navedu mu dva njegova protivnika iz muzej i kazu kako bas ti pisu po portalima, oni izmisljaju lazi i napadaju ,,divne” direktore. Pod okriljem mrznje, zlobe, zavisti, pakosti prema SNS, tvrde direktori, napaju bas direktore. I Mesko ih onda uzme u odbranu, bez provere. On se u poslovanja slabije razume. Vise u ogovaranja. A moguce je i dobiti nagrafu za projekat a i biti korumpiran istovremeno. Samo sto to treba utvrditi i zabraniti nagradjivanje takvim direktorima.

Sara Džesika
Sara Džesika
2 meseca pre

Ima li ga drim tim negde a?

Macke
Macke
2 meseca pre

Ova,,Gospodnja,, sa svim svojim odlikovanjima i u paketu zajedno sa ,,gradonacelnikom,, pod hitno u istrazi zatvor, a kasnije na odsluženje.

Sirena
Sirena
2 meseca pre

Muzejska “advokatica” prima 85.000 platu,a plaćaju privatni advokati ovamo.Što onda plata da se prima,davaj i na nas neku platu ništa da ne radimo

Džiberevac
Džiberevac
2 meseca pre

Da si plati iz džep mirče.A dal će penzos sas avto dođe na red,kuj to znaje?Sneško gu brani,al će vidimo dokle.Mirkina desna ruka i dalje vodi muzej,ona si zajedno sa brata naplaćuje održavanje sajta,izradu za čitač za kartice,centar za vizuelnu umetnos,banjav se u pare gložanci moji

Harry
Harry
2 meseca pre

Hm, pa ovo i je “životno delo”

Božana
Božana
2 meseca pre

Neko je stupidan. Mesko da plati iz dzep!

Zabrinut
Zabrinut
2 meseca pre

Neznamo šta se čeka ova žena mora da odgovara za ovoliku štetu.Ako se saberu cifre pa to ide u 5miliona,a koliko se vidi iz teksta tu ima još za naplatu.Ovde treba da se umeša privredni kriminal i apsa bre!

Verobulj
Verobulj
2 meseca pre

A što bivši zamenik direktora radi već dva meseca na nepostojeće radno mesto i prima platu ni za šta?