„Autoput Mira“ napraviće od Niša ozbiljan saobraćajni čvor

NIS

Radovi na izgradnji  auto-puta Niš – Merdare su intenzivirani i prvi deo puta biće završen za godine i na taj način će se spojiti Prokuplje i Niš najsavremenijom saobraćajnicom, kazao je Tomislav Momirović, , ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koji je juče sa saradnicima i u pratnji gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, Aleksandar Antića, direktora „Koridora Srbije“  kao i predsednika opština Merošina i Prokuplje obišao radove. Momirović je dodao da nakon toga sledi nastavak radova do Kuršumlije.

                               Ministar Momirović je tokom obilaska radova na auto-putu  rekao da je primarni cilj da se poveže Prokuplje i Kuršumlija sa Nišem i centralnom Srbijom.

                               „Autoput radimo sa našim  i evropskim partnerima koji su obezbedili za to bespovratna sredstva. Kada povežemo Prokuplje i Kuršumliju sa Nišem i centralnom Srbijom možemo da govorimo o dolasku ozbiljnih investitora. Borimo se za svaku investiciju jer je ovo izazovno i teško vreme za Evropu. Koliko god možemo istrajaćemo na  ovoj politici koja generoše investicije i podiže celu ekonomiju“, kazao je ministar Momirović.

                               Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla značaj autoputa zbog novih investitora i povezanosti sa Kuršumlijom i Prokupljem.

                                „Izgradnjom autoputa Mira Niš će dobiti treći krak Koridora 10. Nama je to kao gradu od velikog značaja ne samo jer ćemo bolje povezati industrijsku zonu Niš, Prokuplje i Kuršumliju, već i zbog mogućnosti da otvorimo ponovo Slobodnu zonu koju smo imali. Veliki je značaj i za turizam, jer ćemo povezivanjem Nišavskog i Topličkog okruga  dobiti osnovu za buduću turističku regiju. Što se tiče privrede, kada imate sutradan ovakav auto-put , modernu investiciju, svakako da će nam luka Drač biti najbliža luka to će našim investitorima mnogo značiti”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                                 Direktor „Koridora“ Aleksandar Antić je istako da, u dogovoru sa izvođačima radova, u zemljani radovi u periodu kišnih dana nisu izvođeni, ali da i pored toga, očekuje da svi radovi budu završeni i pre roka.

                                  „Radimo na više tačaka deonice ove trase. Na tri segmenta se rade zemljani radovi, radimo  kanale i nove najpasove i odvijanje saobraćaja. Najznačajniji su radovi  na petlji Merošina koji su već odmakli do ozbiljne faze, a uporedo radimo i pripremne aktivnosti. Sa kompanijom „Štrabak“, izvođačem radova, definisali smo da imamo najbolji mogući kvalitet izvedenih radova, a po ozbiljnosti te kompanije i iskustvu koje imamo sa njima, mi smo uvereni da će oni sve radove izvesti u skladu sa Ugovorom i pre ugovorenog roka“, naglasio je direktor „Koridora“ Aleksandar Antić i dodao da ne želi da licitira sa datumima ali smatra da je  rok za završetak radova  25. jul 2023. godine.

                     Predsednik opštine Merošina Saša Antić je rekao da ovaj autoput mnogo znači njegovoj Opštini, pošto se upredo sa njim radi i magistralni put Merošina – Prokuplje.

                  „Poboljšaćemo stanje na putevima i prevoz naših građana, što će sigurno privući i nove invenstitore koji su nama jako značajni, jer smo mi mala i nerazvijena Opština. Trenutno je nešto oko 9 posto nezapošljeno na teritoriji Merošine“, kazao je Jovanović.

                      Gradonačelnik Prokuplja Milan Ranđelović je istakao da je ovaj autoput  veoma značajan za Prokuplje.

                     „ Kompletni teretni saobraćaj ćemo izmestiti autoputem oko Prokuplja. Radovi teku ozbiljnom dinamikom i ne postoje tehnički problemi oko eksproprijacije. Po ovoj proceni će tenderi i ugovori za sledeću deonicu, koja će proći kroz Prokuplje, biti završene u toku sledeće godine kada će krenuti i ozbiljni radovi na našoj deonici“, istako je Milan Ranđelović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare