Autobus u kome se karta plaća materijalom za reciklažu

NIS

Učenička kompanija "BuStudy" iz Ekonomske škole u Nišu odlučila je da se bavi organizacijom prevoza đaka od kuće do škole uz mogućnost plaćanja karte reciklažnim materijalom. Članovi Kompanije "BuStudy" su Anastasija Jevtić, Aleksandar Dimitrijević, Melisa Mutić, Natalija Đorđević i David Mladenović. Njihovi mentori su Ivana Milčev i Suzana Stošić.
        Nisu osvojili nagradu i prolaz do nacionalnog takmičenja ali je njihova ideja vredna svake pažnje. Na taj način bi se smanjile gužve u gradskom prevozu ali bi se istovremeno brinulo i o zaštiti životne okoline.
      Ideja da se organizuje ovakav način prevoza učenika sponatano je nastala.
      „Vozile smo se drugarica i ja u gradskom prevozu i gužva je bila ogromna. Primetile smo da je pored gužve ima i dosta smeća u autobusu, te smo pomislile kako bi bilo da mi đaci imamo sopstveni autobus“, priča jedna od učenica i dodaje da su svoju ideju predočile drugarima koji su je istog trenutka prihvatili i počeli da je razrađuju.
      U ovom đačkom autobuu i karta se plaća na neobičan način.
      „Ne plaćamo kartu novcem, već učenici donose reciklažni materijal. Mesečna karta košta 1.500 dinara, što je jeftinije od mesečne karte u javnom gradskom prevozu i učenici mogu da donesu limenke, flaše i drugi materijal u toj vrednosti ili ako sakupe manje, recimo za 500 ili 600 dinara, cena karte će automatski biti umanjena za zaj iznos“, kažu učenici.
     Objašnjavaju da su sačinili i tabelu po kojoj se učenici vladaju. Tako 8 plastičnih flaša, 10 limenki, 10 kilograma otpadnog papira, 10 plastičkih zatvarača ili staklena ambalaža vrede 1 token ili 20 dinara. Njihov izum podržala je i škola od koje su dobili prostoriju za reciklažu, a mladi preduzetnici trenutno imaju ugovor sa jednim prevoznikom koji im je dao dva autobusa za prevoz đaka.
     „Napravili smo i kartu sa putanjom kojom se kreću autobusi da bi pokupili učenike. Učenici čakaju autobus ispred svoje kuće koji tako idući od jednog do drugog pokupi sve učenike na putu do škole. Isto tako se i učenici vraćaju iz škole.Autobus ih doveze do njihove kuće ili zgrade. Na ovaj način utiče se i na sigurnost učenika, a oni ne gube vreme da pešače od autobuske stanice do kuće“, objašnjavaju članovi ove kompanije.
     Đački autobus trenutno koriste samo učenici Ekomomske škole, a u planu je da se ova ideja proširi i na druge škole kako u Nišu, tako i u Srbiji. Kako kažu na taj način podstiču mlade da brinu o svovoj okolini, ali isto tako i roditelje koji reciklažom ostvarukju značajne uštetede . 
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare