Arheološko nalazište „Medijana“ otvoreno za posetioce posle 10 godina čekanja

NIŠ

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, obišle su arheološki park Medijana čime je obeležen završetak radova i otvaranje antičkog kompleksa Konstantina Velikog za posetioce. Vila se peristilom i mozaici su ponovo dostupni posetiocima, kako onima iz Niša tako i turistima koji dolaze u grad na Nišavi. Na otvaranje arheološkog nalazišta Medijana posetioci su čekali punih 10 godina.

                      „Pravi dan i pravi način da obeležimo kraj godine, a to je da zajedno otvorimo ovo veliko nalazište i da nakon deset godina simbolično skinemo taj mrak koji je tiče, kulture, istorije i arheologije“, kazala je ministarka kulture Maja Gojković na otvaranju nalazišta.

                       Ona je  dodala da će resorno ministarstvo nastaviti sa ulaganjima u oblasti kulture, a kako kaže, samo u Medijanu je uloženo 187 miliona.

                       „Za nekoliko dana biće otvorena i ova dva nedostojeća mozaika, a uskoro ćemo imati potpuni završetka ovog pokrivanja. Plan je i da se uvede osvetljenje kako bi posete u večernjim satima na ovom lokalitetu izgledale veličanstveno“, istakla je ministarka Maja Gojković.

                       Gradonačelnica Niša  Dragana Sotirovski podsetila je da će  na proleće biti organizovana velika svečanost koju zaslužuje grad Niš i arheološko nalazište.

                     „Tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenju u gradu Nišu, zbog svega onoga što nam je ostavio, a možda smo negde to i krili od javnosti svih ovih godina.  Danas otvaramo Medijanu za posetioce, a na proleće planiramo da napravimo jednu veliku svečanost kako dolikuje, ne samo „Medijani“, već i Gradu. Verujem da ćemo u narednom periodu imati i arheologe koji će dolaziti da pomožu našim arheolozima da istraže ovo čitavo prostranstvo koje još uvek ne znamo šta krije i na taj način se upišemo na arheološku mapu sveta“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                      Prema rečima Vesne Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja, arheološko nalazište je od posebnog kulturnog značaja i važan deo istorije grada i biće za posetioce otvoreno tokom cele godine.

                    „Jako je važno da predstavimo nasleđe najvećeg rimskog imperatora Konstantina, nešto našta smo mi svi ovde jako ponosni, ali je važno i da pokažemo da smo spremni da to negujemo, čuvamo i prezentujemo kulturno i arheološko nasleđe“, kazala je Vesna Crnoglavac.

                     „Trudićemo se da Medijana bude dosstupna tokom cele godine i to ne samo za turističko razgledanje, nego i za kulturne događaje“, dodala je Crnogorac.

                   Oni koji žele da obiđu nalazište danas to mogu da učine do 15 sati, dok će radno vreme od sutra biti od 10 do 15 sati, a obilaz se do kraja godine ne naplaćuje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare