Ardita Sinani žali što se Eskobar i Lajčak nisu sreli sa Albancima sa juga Srbija

PREŠEVO-PRIŠTINA

Bivša predsednica opštine Preševo Ardita Sinani izrazila je žaljenje što se američki izaslanika za zapadni Balkan Gabrijel Eskobara i specijalni emisar za EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak, zbog toga što niko od njih nije sreo albanske lidere u Srbiji.

Sinani je zamolio Lajčaka i Eskobara da im izađu u susret, makar samo da saslušaju izabrane Albance u Srbiji.

„Gospodine Eskobaru i gospodine Lajčaku, pozivam vas da se upoznate sa nama, izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji. Da nas barem slušate”, napisala je ona.

Rekla je da je razumljiv susret Eskobara i Lajčaka sa predsednicim četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, ali je neshvatljiv nedostatak susreta sa izabranim Albancima Preševske doline.

„Ovakav pristup može čak doprineti slanju pogrešnih poruka u krugove koji promovišu destabilizaciju bezbednosno-stabilne situacije na Zapadnom Balkanu, upravo kao sada na severu Kosova. „Albanci u Preševskoj dolini posebno i oni u Srbiji uopšte, kao nevećinska zajednica, ostaju diskriminisani i potlačeni. To decenijama potvrđuju različiti zvanični izveštaji Evropske unije i odgovarajućih američkih administracija“, rekla je Sinani, prenosi Klankosova.tv.

Ona je navela i da se Preševska dolina kao region, ali i Albanci u Srbiji, suočavaju sa mnogim problemima zbog nenormalizacije odnosa Kosova i Srbije.

„Mnogi diplomirani Albanci na univerzitetima na Kosovu, državljani Republike Srbije, od ove dražave nemaju priznate svoje diplome oko 15 godina za redom. Ovo je samo jedan od problema vezanih za odnose Kosova i Srbije. Mnoga pitanja koja se obrađuju u dijalogu Kosovo-Srbija direktno su vezana za Preševsku dolinu kao region, i za Albance Srbiji uopšte“. Zbog toga je kontraproduktivno da se u proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, uključi pitanje nevećinske srpske zajednice na Kosovu, a ne i pitanje nevećinske albanske zajednice u Srbiji“, napisala je Sinani. prenosi Klankosova.tv.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare