Apelacioni sud ukinuo presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, predmet vraćen na ponovno suđenje

BEOGRAD

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

odluci Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, koja je doneta 15. jula, navodi se da je prvostepeni sud „izrekom presude povredio objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu, čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka“.

Apelacioni sud dalje navodi da je prvostepena presude „nerazumljiva, razlozi presude protivrečni izreci, kao i da u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude“.

„Uvođenjem ’N. N. lica’ u izreku presude, a koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okrivljenima Radonjiću, Kuraku i Romiću prvostepeni sud je, kada je reč o načinu izvršenja krivičnog dela, značajno izmenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj oceni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Dodaje se da se u prvostepenoj presudi „ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvesnošću prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je N. N. lice postiglo dogovor o lišenju života oštećenog, a na šta se osnovano ukazuje žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog čega se u žalbenom postupku, u tom delu, ne može ispitati pravilnost zaključivanja prvostepenog suda.“

„Istovremeno, uvođenjem N. N. lica u činjenični opis radnje krivičnog dela, na više mesta, u različitim segmentima, izreka presude je učinjena nerazumljivom, jer najpre ostaje nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom N. N. licu ili je u pitanju više N. N. lica, da li je isto N. N. lice nalogodavac, lice sa kojim okrivljeni postižu prethodni dogovor, a takođe i neposredni izvršilac krivičnog dela, ili se radi o različitim N. N. licima“, stoji u odluci Apelacionog suda u Beogradu.

Prvostepena presuda optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije doneta je 5. aprila 2019. godine, a na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, kojem se sudilo u odsustvu. Javne sednice Apelacionog suda na kojem su razmatrane žalbe tužioca i advokata okrivljenih održane su 7. i 8. jula ove godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare