AP: Kina isporučila Srbiji sofisticirani protivvazduhoplovni sistem

BEOGRAD

Kina je ovog vikenda isporučila Srbiji sofisticirani protivvazduhoplovni sistem, javila je danas agencija Asošijeted pres (AP), a vest su preneli Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa.

Ruski saveznik Srbija primila je isporuku sofisticiranog kineskog protivazdušnog sistema u tajnoj operaciji ovog vikenda, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje oružja na Balkanu u vreme rata u Ukrajini moglo ugroziti krhki mir u regiji, navodi AP.

Agencija ističe šest transportnih aviona Y-20 kineskog vazduhoplovstva sletelo na aerodrom Nikola Tesla rano u subotu, navodno noseći raketne sisteme zemlja-vazduh HQ-22 za srpsku vojsku.

Kineski teretni avioni s vojnim oznakama snimljeni su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Ministarstvo odbrane Srbije nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar, naglašava Asošijeted Pres.

Isporuku oružja preko teritorija najmanje dve zemlje članice NATO – Turske i Bugarske, stručnjaci su videli kao demonstraciju rastućeg globalnog dosega Kine.

“Let aviona Y-20s je izazvao brojna pitanja jer su leteli zajedno, za razliku od niza letova s jednim avionom”, napisao je online magazin The Warzone uz ocenu da je  “prisutnost Y-20 u Evropi u bilo kom broju takođe još uvek prilično nov razvoj situacije”, dodaje se.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da su “Kinezi demonstrirali silu”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo je potvrdio isporuku sistema srednjeg dometa koja je dogovorena 2019. godine, najavivši u subotu, 9. aprila da će predstaviti “najnoviji ponos” srpske vojske u utorak ili sredu.

Vučić se ranije požalio da zemlje NATO, koje predstavljaju većinu suseda Srbije, odbijaju da dopust letove preko svoje teritorije kojima će se isporučiti vojni sistemi, usred napetosti zbog agresije Rusije na Ukrajinu, navodi AP

Srbija je glasala za rezolucije UN koje osuđuju krvave ruske napade u Ukrajini, ali je odbila da se pridružiti međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili da direktno kritikuje zločine ruskih trupa, piše AP. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare