AOM: Slučaj 021 ili sudske presude koje guše medijske slobode

NIŠ

Asocijacija onlajn medija (AOM) smatra da najnovije presude Višeg suda u Beogradu protiv novosadskog portala 021 predstavljaju deo svojevrsne sudske kampanje gušenja medijskih sloboda, odnosno medija koji drže do profesionalnih standarda i kritičkog otklona od vlasti.

 
Sada se već jasno može prepoznati pravilo u sudskim procesima protiv medija koji nisu bliski vlasti – svedočimo ekspeditivnim procesima i izuzetno visokim kaznama, za razliku od procesa koji se vode protiv režimskih medija a koji traju beskrajno dugo sa neizvesnim ishodom.
AOM ističe da je, po svemu sudeći, vlast uspostavila još jedan efikasan mehanizam pritiska na medijske slobode i u tom smislu poziva domaće i međunarodne organizacije da, u kontekstu pregovaračkog procesa Srbije sa EU, posebno prate odnos pravosuđa prema medijima, a ovaj vid pritiska donedavno je nažalost bio van pažnje i šire i stučne javnosti.
AOM ukazuje i na to da sudska praksa u medijskim procesima u Srbiji nije usklađena sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, i poziva novinare i medije da svoja prava, nakon što iscrpe sve domaće pravne lekove, potraže u Strazburu.
U tom smislu, novinarske i medijske organizacije, kao i međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu izražavanja, trebalo bi da im u tom procesu pruže punu pravnu i svaku drugu podršku.
AOM podseća da je jedna od ustanovljenih praksi suda u Strazburu i ta da drakonske novčane kazne protiv medija predstavljaju udar na slobodu izražavanja. Kazna od 780.000 dinara, koliko je Viši sud u Beogradu odredio portalu 021, svakako jeste drakonska za lokalne i internetske medije.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare