ANTIĆ : DA SMO HTELI SIMPO BI OTERALI U STEČAJ

VRANJE

„Grad nema ništa protiv radnika „Simpa“, ali ne podržava njegov  menadžment. Uvek smo se trudili da pomognemo ovoj našoj kompaniji i da nismo u septembru 2014.godine doneli odluku o konverziji duga od 2 miliona evra, što je na nivou našeg godišnjeg budžeta, „Simpo“ bi odavno otišao u stečaj“, rekao je danas, na konferenciji za novinare gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Verovali smo rukovodstvu kompanije i predstavnicima Ministarstva privrede da će isplata poreza i doprinosa lokalnoj samoupravi biti redovna, ali to se nije desilo. Od momenta kada je izvršena konverzija, pa do kraja avgusta 2015. godine nismo blokirali „Simpo“ . Tek posle tog datuma smo izvršili obavezu naplate lokalnih prihoda, jer je pretila opasnost da zastare. Pre nas to su uradili Republička, odnosno Poreska uprava, carina, sudovi, ali i mnoge lokalne sampouprave poput Kuršumlije, Niša, Šapca, Zrenjanina, Bora, Aranđelovca, Vrnjačke banje, Surdulice…

Ove činjenice demantuju tvrdnje da grad želi da destabilizuje „Simpo“. Da smo imali tu nameru ne bi čekali skoro godinu dana da naplatimo potraživanja.

Ineres grada je da „Simpo“ radi i u proteklom periodu pokazali smo partnerski odnos, koji je izostao s druge strane“, rekao je  Antić reagujući tako na optužbe  koje je menažment „Simpa“ izrekao prošlog petka.

Govoreći o ukupnim potraživanjima lokalne samouprave prema ovoj kompaniji i njenim povezanim društvima – „Simpo cveću“ i „Simpo dekoru“, Antić je izneo podatak da dug u pogledu izvornih prihoda prema gradu, javnim preduzećima i upravi Banje iznosi nešto više od 257 miliona dinara.

Zajedno sa dugom „Jumka od 508 miliona dinara to je za trećinu veći iznos od ukupnih kreditnih zaduženja lokalne samouprave.

Antić je, takođe rekao da u ovoj godini nisu blokirali kompaniju sve do momenta dok „Simpo“ nije prodao preduzeće „Komo“ koje je bilo pod hipotekom kao garancija izvršenja duga prema gradu.

Objekat je prodat za više od 70 miliona dinara i o tome nisu  obavestili grad, niti su nešto uplatili lokalnoj samoupravi, dodao je on.

 

Što se tiče poslednje blokade, čije je izvršenje odloženo odlukom Regionalnog odeljenja Poreske uprave Niš, drugostepeni organ je 16. marta odbio žalbu „Simpa“, tako da je ponovo na snazi blokada grada. Inače, na dan 25.mart „Simpo“ je u blokadi i od drugih poverilaca.

On je zapitao zašto je tajna kolike su plate menadžmenta „Simpa“? Da li je tačno da generalni direktor ima 300.000 platu, koja je nekada iznosila od 800.000 do 1.200.000, dok radnici jedva da imaju od 18 do 20 hiljada dinara? Takođe je podsetio da je Slađan Disić, generalni direktor ove kompanije 12 godina, a ne  dve kako se to predstavlja.

Na konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović je rekao da je u „Simpu“ izvršena opasna zamena teza i citirao premijera Aleksandra Vučića  da „porez u ovoj zemlji plaćaju svi i plaćaće svi, bez izuzetka i to se odnosi i na preduzeća.

„I dok se grad Vranje skoro godinu dana uzdržavao od blokade „Simpa“ i potpisivao reprograme reprograma, što je bila naša pomoć ovom kolektivu, dotle su država i mnoge lokalne samourave naplaćivali svoja potraživanja“, rekao je Stevanović.

Konferencija za novinare je završena porukom gradonačelnika Antića radnicima „Simpa“ da je interes grada da kompanija radi, jer da su hteli da „Simpo“ oteraju u stečaj ne bi izvršili konverziju potraživanja u akcijski kapital.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare