ANGELA MERKEL NE MOŽE DA ZAMISLI DA PRIMI IZBEGLICE U SVOJ DOM

BERLIN

(021)

Nemačka kancelarka Angela Merkel stala je u odbranu svoje politike “otvorenih vrata” prema izbeglicama, jer je to “deo temeljne humanosti Nemačke”.

Međutim, ona je dodala i da sama ne bi mogla da zamisli da primi izbeglice u svoj dom.

Merkelova je u intervjuu dnevnom listu “Bild” rekla da njen posao nije da “širi zabrinutost, već da radi na iznalaženju rešenja za probleme”. Ona je izrazila razumevanje za strepnje građana od rekordnog priliva izbeglica, za koje se očekuje da će ih u Nemačku ove godine stići između 800.000 i jednog miliona. “Za mene je, međutim, deo temeljne humanosti naše zemlje da izbeglice prihvatimo na prijateljski način, kao što bismo uradili i sa svim drugim ljudskim bićima”, navela je kancelarka.

Na pitanje novinara da li bi mogla da zamisli da primi izbeglicu u svom domu, Merkelova je ipak rekla: “Iako imam veliko poštovanje prema ljudima koji su to uradili, ja ne mogu da zamislim da sada to uradim.”

Kako bi izašla na kraj sa izbegličkim talasom, Nemačka će morati brzo da deportuje tražioce azila koji su pobegli od siromaštva, a ne rata, istakla je nemačka kancelarka. “Novopridošlice za koje ne postoji šansa da im bude dozvoljen ostanak će biti direktno poslani natrag u svoje zemlje”, rekla je ona.

Uprkos sve glasnijim kritikama unutar svoje Hrišćansko-demokratske unije, Merkelova je izjavila da je “čvrsto uverena” da ima podršku stranke na čijem je čelu i dodala da ankete, koje od početka izbegličke krize pokazuju pad njene popularnosti, za nju “ne predstavljaju merilo”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare