Andrićeva nagrada dodeljena Dejanu Stojiljkoviću

NIŠ

Andrićeva nagrada za 2020.godinu  dodeljena je niškom književniku, Dejanu Stojiljkoviću,  za zbirku pripovedaka  Neonski bluz (Laguna, Beograd).

Žiri Andrićeve nagrade, u sastavu prof. dr Aleksandar Jovanović, predsednik, dr Marko Nedić i prof. dr Petar Pijanović, članovi, detaljno razmotrivši zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici 2020. godine, na završnoj sednici održanoj u Zadužbini Ive Andrića, jednoglasno je doneo odluku o dodeli nagrade Stojiljkoviću.

U najužem izboru bile su i knjige Dejana Simonovića Bezglavo, (Oksimoron, Beograd) i Emsure Hamzić, Skarabej od žada, (Agora, Zrenjanin – Novi Sad).

Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetetom, Dejan Stojiljković je u zbirci Neonski bluz ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka,  sa druge strane.

Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare