Anđelina Petrović (SSP): Broj dece u vrtićima premašuje propisane granice

LESKOVAC

U skladu sa Zakonom o predškolskom obrazovanju, postoji precizno definisan broj dece po grupama u predškolskim ustanovama, što garantuje kvalitetan rad i brigu o deci. Međutim, trenutno stanje u našim vrtićima drasticno odskače od ovih standarda. U gotovo svim grupama, broj dece premašuje propisane granice. Članom 34 istog zakona predviđeno je da u jednoj grupi sme biti najviše dvoje dece sa specijalnim potrebama, ali u našim vrtićima često je prisutno i do šestoro dece sa dijagnozama lekara vezanim za poremećaje ponašanja.

Ovakvi uslovi često dovode do incidenata u predškolskim grupama, otežavajući rad vaspitačima i onemogućavajući kvalitetno radno okruženje. Odgovor nadležnih institucija na ovaj problem svodi se na nedostatak sredstava koje bi grad trebao da obezbedi, kao i manjak osoblja i prostorija.

Važno je istaći da ovakvi nedostaci nepovoljno utiču na decu i otežavaju kvalitetnu brigu i vaspitanje u predškolskim ustanovama. Kvalitetan rad sa decom nije moguć u ovakvim uslovima, dok gradska vlast često stavlja prioritet na daleko manje bitnim stvarima.

U zaključku, jasno je da jaka predškolska ustanova igra ključnu ulogu u razvoju i socijalizaciji dece. Stoga, apelujemo na gradske vlasti da stave prioritet na unapređenje uslova u predškolskim ustanovama kako bi se obezbedio adekvatan razvoj najmlađih sugrađana, navodi se u saopštenju koje potpisuje                  Anđelina Petrović, članica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde. (kraj) saopštenje/LJS  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare