AMOROSO PROMOVIŠE VRHUNSKU MUZIKU I LESKOVAC

LESKOVAC

 

U okviru turneje „Amoroso na velikim muzičkim scenama“ kamerni orkestar „Amoroso“ 19. i 20. marta održao je koncerte u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli i na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u Beogradu..

 

„Nastupi na Kolarcu rezervisani koji su samo za one najbolje, kao i njihovo gostovanje širom Evrope, ukazuje na neosporni kvalitet ovog sastava, ali  je to i najbolja promocija našeg grada“ rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović danas na prijemu za članove i članice ovog orkestra

Leskovac je nesumnjivo grad muzike. Jedan je od retkih gradova koji ima kamerni orkestar, osim glavnog grada. Tu su i uspesi dečjeg hora „Zvezdice“, voklano-instrumenatalnog satava „Libero“, Muzičke škole, kao i festival „Ledamuns“, što sve ukazuje da je Leskovac širom Srbije i sveta postao prepoznatljiv u sferi umetničke muzike, koja istovremeno privalači pažnju ne samo Lskovčana, već i naših sugrađana koji žive van Leskovca, dodao je Cvetanović.

Turneju „Amorosa“ na velikim muzičkim scenama, kao i njihove koncertne aktivnosti u 2016. godini, grad Leskovac je podržao sa 775.000 dinara. Finansijski je podržana i organizacija „Ledamusa“, kao i aktivnosti dečjeg hora „Zvezdice“, vokalnog instrumentalnog sastava „Libero“ kao održavanje „Dramu dum“ festa.

„Grad je ponosan na vaš entuzijazam, energiju i na vaš kvalitet. Uvek ćemo vam pružiti podršku da nastavite da ostvarujete uspehe na velikim muzičkim scenama, i da na najbolji mogući način predstavljate ne samo naš grad, nego i čitavu zemlju, rekao je Cvetanović.

Umetnička direktorka „Amorosa“ Maja Cakić zahvalila se na pažnji koju grad i gradonačelnik lično poklanjaju svima onim koji se bave umetničkom muzikom.

„Kamerni okrestar „Amoroso“ i njegov projekt „Koncertna sezona Amorosa“, zajedno sa „Ledamusom“ i „Zvezdicama“, dobili su na konkrusu koji je završen najviše sredstava, što za nas mnogo znači, i daćemo sve od sebe da opravdamo poverenje koje nam je lokalna samouprava dala“ rekla je ona.

Maja Cakić je prenela svoje utiske iz Tuzle, koji je inače njen rodni grad, i gde je okrestar naišao na izuzetan prijem. Pored orkestra u Tuzli je nastupila i flautistkinja Biljana Miljković, direktorka Muzičke škole u Leskovcu, zatim, pijanistkiinje Sarah Skopljak, Ena Ovčina i Dženana Šehanović iz Tuzle.

Nastup na Kolarcu ona je opisala kao „najlepši doživljaj koji može jedan umetnik koji se bavi ozbiljnom muzikom da doživi“. Inače, ovo je četvrti natup „Amorosa“ na Kolarcu, a poziv je stigao i za sledeću godinu. Koncert je pripremljen zajedno sa Vladimirom Miloševićem, koji nije nastupao, ali je nastupio njegov student Leo Borisavljević, Ivan Bašić, student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i pijanistkiinja Sarah Skopljak iz Tuzle, čime je leskovački kamerni orkestar pokazao da podržava mlade ljude.

Biljama Miljkoivć, direktorka Muzičke škole, poklonila je gradonačelniku album sa slikama sa nastupa u Tuzli i Beogradu.

Muzički kritičar Nebojša Todorović, koji je pratio ove koncetne nastupe,  rekao je da je  „Amorozo“ sa velikim uspehom predstavio grad Leskovac i Srbiju. On je naglasio da je rezultat uspeha to što se 14 godina u Leskovcu „svi brinu“ o ovom orkestaru i Muzičkoj školi, dok su sadašnja vlast i gradonačelnik dali velki doprinos svemu tome.

„Sve što je dobro u Srbiji došlo je sa juga, ali Leskovčanima ne valja to što se ne držimo i nismo kompaktni. Nadam se da ćemo u budućnosti da vodimo više računa jedni o drugima, jer će da to bude u našem interesu, ali i u interesu Srbije, rekao je prof. Ljubiša Stoimirović, član Srpske akademije nauke i umetnosti, koji živi u Beogradu ali je poreklom iz našeg grada.

Pokrovitleji turneje kamernog orkestra „Amoroso“ su grad Leskovac i kompanija „Zdravlje Aktavis“.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare