Američki ambasador na gradskoj slavi u Nišu

NIŠ

U Svetosavskom domu sinoć je u prisustvu velikog broja gostiju proslavljena slava Grada Niša, Car Konstantin i carica Jelena.  

 Akademija je započela prikazivanjem dokumentarnog filma o izgradnji Crkve Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene, u Parku Svetog Save u Nišu, autora Zorana Veličkovića, započetoj pre 20 godina, u vreme NATO bombardovanja Srbije.  

O značaju i smislu življenja sa verom i u veri govorili su Episkop Niški Gospodin Arsenije, Gradonačelnik Darko Bulatović i prof. dr. Goran Maksimović.

Čestitajući gradsku slavu Episkop Niški Gospodin Arsenije rekao je da su mnoga i čudesna dela onih koji imaju ljubav prema veri pa i dela cara Konstantina i carice Jelene  kao “nesagorivi plamen 1700 godina obasjavaju vaseljenu”.

U umetničkom delu programa nastupili su Hor Branko, solisti Akademskog hora SKC Niš i škole pevanja Snežane Spasić, kao i glumci Narodnog pozorišta Snežana Petrović, Dragana Jovanović i Miroslav Jović.

Ceo jučerašnji dan bio je u u Nišu u znaku Gradske slave.  

U prepodnevnim satima u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u prisustvu mnogobrojnih vernika i gostiju, vladika niški Arsenije služio je svetu arhijerejsku liturgiju a potom je presečen i slavski kolač sa domaćinom slave, gradonačelnikom Niša.

Gost grada Niša bio je ambasador Sjedinjenih američkih država Kajl Skot, koji je prisustvovao delu Svete arhijerejske Liturgije i činu osvećenja slavskih darova i rezanja slavskog kolača.

Čestitajući slavu građanima Niša gradonačelnik Darko Bulatović je rekao:

“Sve čestitke Nišlijama povodom slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene, svaka lična i porodična sreća i napredak”, poželeo je gradonačelnik Niša svojim sugrađanima čestitajući im gradsku slavu. “Na ovaj dan želim da se naš grad u budućnosti razvija još više na zadovoljstvo svih njegovih građana”.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je istako da je najponosniji na ulaganje, u vreme između dve slave, u obrazovanje i , iako svečanost povodom gradske slave i nije baš prilika, govorio o “uspesima” lokalne samouprave.

U toku dana na niškom Univerzitetu je svečeno otvoren Skup “Niš i Vizantija XVII” koji je se već 18 godina održava u okviru gradske slave i koji okuplja najpoznatije srpske ali i svetske vizatologe. Skup će trajati do 5.juna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare