Ambasadori Egipta i Indonezije u Leskovcu

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je danas prijem za ambasadore Indonezije, Čandri Judu i Egipta, Amra Alguveilija, koji u našem gradu borave povodom 14. Karnevala.

Posete najviših diplomatskih predstavnika neke zemlje za grad poput Leskovca, vrlo su značajne, jer se produbljuju poznanstva, učvršćuje saradnja i šire saznanja o drugim narodima i njihovim kulturama. Tradicionalno dobri odnosi Srbije sa Egiptom i Indonezijom, na ovaj način se razvijaju i postaju još bolji, rekao je, pozdravljajući ambasadore Judu i Alguveilija, Cvetanović.

“Negujući dobar odnos sa ambasadama dve države, zapravo negujemo veze sa dva naroda, koji svojim različitostima prolaze put ka uspostavljanju prijateljskih veza.   Kada je reč o Indoneziji, podsetio bih da sam u vreme mandata prethodnog ambasadora, učestvovao na seminaru o ekonomskim i privrednim mogućnostima u ovoj zemlji, a sa ambasadorom Egipta, u čestim smo kontaktima od njegove posete Leskovcu, pre nešto više od mesec dana. Već smo, u tom kratkom roku u uspostavili saradnju, za sada u oblasti kulture.

Cvetanović je izrazio uverenje da će ovakvi susreti dovesti i do privredno-ekonomske saradnje, dodajući da je, kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, Leskovac odlično mesto za poslovanje egipatskih i indonežanskih kompanija.

Amabasador Indonezije, Čandri Juda, izrazio je zadovoljstvo što, u saradnji sa Leskovcem, može da nastavi tamo gde je njegov prethodnik stao.  

“Slažem se sa gradonačelnikom da su ovakve manifestacije prilika da se učvršuju odnosi izmedju dve zemlje, a meni je velika čast da sam gost Leskovca i da mogu da osetim duh ovog dela Srbije, koju sa Indonezijom povezuje tradicionalno prijateljstvo

Gospodin Juda je čvrsto obećao da će, za naredni, 15. Karneval, obezbediti dolazak bar jedne indonežanske grupe.

A Egipat predstavnika u glavnoj povorci, ima već ove: 

“Reda je najstarija folklorna grupa u Egiptu, ali i u čitavom arapskom svetu. Osnivač i vodje grupe, Mahmut Reda, je osmislio koreografiju, a pošto je oženjen Srpkinjom, rekao bih da je taj ples mešavina egipatskog i srpskog folklora

Amabasador Egipta imao je i tri dobre vesti o obnavljanju saradnje Srbije i Egipta u oblasti turizma. Posle 14 godina, uspostavlja se direktna avionska linija izmedju Beograda i Kaira, druga dobra vest je da se radi na uspostavljanju avionske linije za Egipat iz Niša, što bi ovu zemlju približilo jugu Srbije i treća da je Egipat zemlja partner Medjunarodnog sajma turizma u Beogradu naredne godine. Ambasador Alguveili dodao je i da je ove godine izdato tri puta više viza u odnosu na prošlu, ali  i da bi, osim turizma, saradnja dve zemlje najpre mogla da se razvije u oblasti poljoprivrede, proizvodnje nameštaja i tekstila.    

      On je rekao i da je u planu da se septembra održi Međunarodni ekonomski forum u Kairu na koji je pozvao i Cetanovića.                

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare