Ambasador Švajcarske u Nišu, posetio Džob info centar

NIŠ

Ambasador Švajcarske u Beogradu Urs Šmid posetio je Džob info centar u Nišu.

Šmid je rekao da vlade Švajcarske i Srbije već osam godina realizuje projekat “Znanjem do posla” i taj proces ja ocenio kao “veoma uspešan”.

Objasnio je da ovaj projekat pomaže u obrazovanju mladih ali i ekonomiji .

Šmid je rekao da se u realizaciji ovog projekta oslanjaju na “neka iskustva koja imaju u Švajcarskoj a li i da se prilagođavaju posrojećem stanju u Srbiji i da se projekta nadograđuje inovacijama.

“Džob info centar pomaže mladim ljudima, ali u isto vreme pomaže i kompanijama koje traže zaposlene. Možemo primetiti da imamo ozbiljan deficit kada je u pitanju radna snaga”, rekao je Šmid.

“Kroz Džob info centar u Nišu prošlo je u poslednjih godinu i po dana 800 mladih. Sarađivali smo sa pet škola i upravo u školama upućivali mlade ljude na to da prepoznaju koja su im znanja i veštine potrebne za određene poslove i koja su to njihova lična interesovanja, kako bi mogli da se što bolje uklope u posao”, rekao je Milivoje Jovanović, iz nevladine organizacije ENEKA koja godinu i po dana učestvuje u realizaciji ovog projekta.

On je dodao da su organizovali i obuku na radnom mestu u više od 10 kompanija i 40 soba je ako došlo do posla.

U Nišu je 2022. godine otvoren Job Info Centar (JIC) u TPC Kalča, u okviru kog obučeni karijerni savetnici pomažu mladima koji traže zaposlenje da lakše dođu do željenog posla ili profesionalne obuke. Zadatak Job Info   Centra i savetnika je da mlade povežu sa poslodavcima, pomognu im u pisanju CV-ja, kao i da ih kroz profesionalne testove usmere ka potencijalnim poslovima, u skladu sa njihovim interesovanjima i sposobnostima. JIC je i podrška kompanijama u selekciji novih i adekvatnih zaposlenih. Job Info Centar otvoren je u okviru programa Znanjem do posla, koji zajedno i veoma uspešno, sprovode vlade Švajcarske i Srbije, već osam godina. (kraj) DN/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare