Ambasador SAD u Prištini traži hitan početak formiranja Zajednice srpskih opština

PRIŠTINA

Ambasador Sjedinjenih američkih država na Kosovu Džefri Hovenije rekao je da se hitno mora pristupiti radu i početi sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Tražimo od Vlade Kosova da ne nastavi sa kaznama [za građane srpske nacionalnosti na severu, da produži rok za preregistraciju automobila za deset meseci i da hitno počne pregovore za formiranje Asocijacije“, rekao je Hovenier, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je to rekao tokom sastanka sa novinarima danas. Izjave američkog diplomate stižu nekoliko dana nakon što su zvaničnici Srpske liste, glavne stranke Srba na Kosovu, najavili da će oni napustiti institucije pravde, reda, one opštinske, ali i one u Skupštini i Vladi Kosova.

Ovo nakon što je Vlada Kosova 1. novembra pokrenula sprovođenje plana o preregistraciji automobila sa nelegalnim srpskim tablicama – čemu se protivila većina lokalnih Srba i zvanični Beograd.

Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države zatražile su od premijera Kosova Aljbina Kurtija da se ovaj plan odloži za deset meseci, ali je ovaj zahtev odbijen.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare