Ambasador SAD i premijer Kosova potpisali sporazum o finansijskoj podršci

PRIŠTINA

Premijer Kosova Avdulah Hoti i američki ambasador na Kosovu Filip S. Kosnet danas su potpisali novi Sporazum o podsticajima za investiranje IIA (SPI) koji omogućava Američkoj međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji (DFC), američkoj razvojnoj banci, slanje čitavog niza finansijskih proizvoda na Kosovo.

„Drago nam je što DFC uspostavlja IIA (SPI) između Kosova i Sjedinjenih Država, što učvršćuje američku posvećenost proširenju finansijskih alata dostupnih za razvoj kosovske ekonomije, posebno njenog privatnog sektoraˮ, rekao je Džon Jovanović, zamenik potpredsednika DFC-a i generalni direktor zapadnog Balkana i Egejskog mora. „Vidimo veliki potencijal DFC-a za pomoć u mobilizaciji investicija koje stvaraju radna mesta i podržavaju razvoj za narod Kosovaˮ, dodao je Jovanović, navodi se u saopštenju iz ambasade SAD.

Američki zakon nalaže bilo kojoj zemlji, uključujući Kosovo, da sklopi SPI sa Sjedinjenim Državama kako bi DFC obezbedio čitav asortiman svojih finansijskih proizvoda, koji uključuje finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantove za tehničku pomoć.

Današnje potpisivanje usledilo je nakon poseta Kosovu u septembru izvršnog direktora DFC-a Adama Belera. Tokom te posete, gospodin Beler je potpisao zajedničku izjavu sa premijerom Hotijem za proširivanje fokusa DFC-ovih investicija na Kosovu za jačanje transportne infrastrukture, energije, tehnologije i ostalih industrija.

Pokrenut 2020. godine, DFC se udružuje sa privatnim sektorom kako bi finansirao rešenja za najkritičnije izazove sa kojima se danas suočava svet u razvoju. DFC ulaže u različite sektore, uključujući energiju, zdravstvo, kritičnu infrastrukturu i tehnologiju. DFC takođe obezbeđuje finansiranje malih preduzeća i žena preduzetnica u cilju otvaranja radnih mesta na tržištima u razvoju. Sva njegova ulaganja pridržavaju se visokih standarda i poštuju životnu sredinu, ljudska prava i prava radnika, dodaje se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare