Ambasador Rusije u Nišu

NIŠ

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović  bio je danas domaćin u  Gradskoj kući  ambasadoru Ruske Federacije u Srbiji Aleksandru Vasiljeviču Čepurinu.

Oni su  razgovarali o privrednoj I poslovnoj saradnji ali I o nastavku i negovanju tradicionalno dobrih prijateljskih odnosa sa dva  naroda, ali i o saradnji grada Niša i ruskog grada Kaluge.

Bulatović je rekao da su  ruskom ambasadoru predstavljeni projekti na kojima se u gradu Nišu trenutno radi, uz podršku Vlade Republike Srbije.

Pri tom je potencirao rekonstrukciju aerodroma Konstantin Veliki ali I izmeštanje železničkog čvora iz centra grada, projekat prečišćavanja otpadnih voda.

Govorio je i o  otvaranju novih radnih mesta, komunalnom opremanju grada, uređenju fasada i slično.

Bulatović i Čepurin su se složili  da je aerodrom Konstantin Veliki upravo odlična spona između Kaluge i Niša, koji će se pobratimiti u nerednih nekoliko meseci, i da postoji odlična prilika za uspostavljanje čarter letova između ova dva grada.

“Razgovarali smo o našem aerodromu, njegovim prednostima, I o potrebi da ostvarimo jedan novi vid veze sa istokom, sa Moskvom, eventualno nekim gradom u provinciji. Mi smo već uradili deo posla koji se odnosa na uspostavljanju prijateljskih odnosa I bratimljenja gradova Niša I Kaluge I obavestili Njegovu ekselenciju da postoji dobra volja sa obe strane da dođe do uspostavljanja direktne avio veze izmepu ova dva grada”, rekao je Bulatović.

“Nadamo se da čemo neke stvari definisati u naredna dva do tri meseca. Pokušaćemo da dovedemo predstavnike ruskih oslovnih krugova. To je u skladu sa ekonomskim reformama u našoj zemlji, što podrazumeva povezivanje sa drugima I stvaranje zajedničkih proizvoda. ”, rekao je Čepurin.

Na pitanje novinara o Srpsko – ruskom hunamitarnom centru  Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio u da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u ovom humanitarnom centru.

“”Bez rešenog statusa Srpsko-ruski humanitarni centar nema mogućnosti za razvoj”,  rekao je Čepurin I dodao da je u vezi sa tim centrom sve jasno.

“To imamo  u dokumentima koje su potpisale vlasti Rusije i Srbije još na početku 2013. godine. Čitajte dokumenta tamo je sve napisano. Zašto protokol nije potpisan , ja to ne znam.”, istakao je Čepurin.

Ovaj centar još uvek nije dobio diplomatski status.

Komentarišući optužbe američkih predstavnika da je centar u Nišu špijunski, Čepurin je rekao da su vrata tog centra otvorena i da svako može da dodje i uveri se čime se zaposleni bave.

U nišu Srpsko ruski humanitarni centar radi kao centar za obuku srpskih I ruskih spasilaca I za pomoć stanovništvu u elementarnim nepogodama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare