Ambasador Rusije sa svojim saradnicima boravio u Nišu

NIŠ                   

Niš zauzima vidljivo mesto u okviru naše sveobuhvatne saradnje, a sada sam poptpuno ubeđen da ta saradnja može da bude još bolja i da Niš treba da zauzme pravo mesto u našoj bilateralnoj saradnji jer ima mogućnosti za veće invrastrukturne projekte značajnih i za region i za ceo ovaj deo Evrope izvan Srbije, istako je Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji tokom boravka u Nišu, a povodom obeležavanja  75 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

                    “Razgovor sa gradonačelnikom Niša je prema mom mišljenju bio plodan. Naša delegacija se ovde nalazi u širem sastavu što ukazuje na naše interesovanje za Niš i uspostavljanje saradnje sa Rusijijom. Prezentacija kojoj smo prisustvovali pokazuje velike nogućnosti za saradnju, posebno u naučno tehničkoj oblasti i sa Naučno-tehnološkim parkom”, istako je ruski ambasador u Srbiji.

                    Gradonačelnik Niša je ocenio ovaj sastanak jako korisnim za budućnost i za razvoj grada Niša.

                     Aleksandar Bocan Harčenko je dodao da je ovo veliki dan za Rusiju, dan žalosti i dan sećanja na početak velikog Otadžbinskog rata.

                     “U Moskvi će se održati i parada ovim povodom kojoj će prisustvivati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će imati i sastanak sa predsednikom Putinom sa kojim će razgovarati i napretku naših sveobuhvatnih odnosa”, dodao je ambasador Ruske federacije u Srbiji.

                   “Želim da naglasim da se sada u Rusiji otvaraju dokumenta koja su ranije bila zatvorena i koji su  nosila oznaku tajne. Sada otkrivamo ta dokumenta  kako bi se istina znala jer su oni najsnažniji dokazi u suprostavljanju revizije istorije.I sam predsednik Putin je ovih dana govorio o istoriji pre, u toku i posle Drugog svestkog rata i pokazuje objektivnu istinu o događajima pre 75 godina”, kazao je Aleksandar Bocan Harčenko .

                  Ruski ambasador je  posebno naglasio da se saradnja među našim zemljama najbolje ogleda u odupiranju reviziji istorije i to ćemo nastaviti oslanjajući se na naše zajedničke vrednosti i zajednički stav koji se odnosi na očuvanje suvereniteta svake zemlje u svetu.

                  Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića ovo je prva zvanična poseta ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka.

                  “Danas smo bili u prilici da razgovaramo o mogućnostima prave, velike saradnje koja bi trebalo da postoji između grada Niša i prijateljskih gradova i Rusiji. Iskoristili smo priliku da, pored obimne kulturne saradnje i saradnje u oblasti obrazovanja i nauke, damo doprinos stvaranju uslova za novim vidovima saradnje. To se odnosi pre svega u oblasti vazdušnog saobraćaja, zatim u oblasti naprednih tehnologija i ekonomije. U tom smislu nastavićemo razgovre i saradnju i u narednom periodu kako bi došlo i do stvarnih rezultata”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je dodao da je ovom prilikom ruskog ambasadora upoznao i sa prednostima i potencijalima Niša i celog jugoistoka Srbije.

                 “Iskoristio sam priliku da ruskog ambasadora upoznam i sa velikim investicijama ali i velikom podrškom Srbije, Vlade i  predsednika Vučića kada su u pitanju značajne investicije i kapitalni projekti, sa posebim naglaskom na to šta će se raditi narednih godina”, kazao je Bulatović.

                   Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji tokom boravka u Nišu prisustvovao je u Gradskoj kući izložbi  “SSSR u Drugom svetskom radu”. Nakon toga je položio vence na spomenik Sovjetskim vojnicima u spomen kompleksu Kocentracioni logor Crveni krst koji je tom prilikom obišao. Posetio je i spomenik Ćele Kula.

                  U večernjim satima održan je koncert Marka Doleša, našeg poznatog voditelja i kantautora. Doleša je nastupao u Oficirskom domu, a predstavio  se ruskim vojnim pesmama.

                  Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je danas u Nišu da se nada da će se Rusko – srpski humanitarni centar u tom gradu i dalje razvijati.

                          “Rusko-srpski humanitarni centar će uvek imati posla. Sada postoji opasnost od poplava, ubedjen sam da će centar pružiti pomoć”, izjavio je Bocan Harčenko.

                            On je rekao da je osnovna delatnost tog centra pomoć u humanitarnim katastrofama i teškim situacijama, obuka, uzajamna saradnja i razmena iskustava u humanitarnim delatnostima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare