AMBASADOR NORVEŠKE SA GRADONAČELNIKOM LESKOVCA

LESKOVAC
PC010517
Ambasador Norveške Norveške Arnes Sannes Bjornstad rekao je danas da postoji istorijska povezanost dve zemlje i njenih naroda i prijateljske odnose, koji vuku korene iz davnina.
Dve zemlje vežu ne samo prijateljstvo, već i zajednički interesi. Norvežani spadaju među manje ili srednje nacije u Evropi, a geografski je zemlja postavljena između istoka i zapada.
„Susrećemo se sa istim izazovima, danas je to situacija sa izbeglicama, kao i sa zaštitom čovekove okoline. Naše dve zemlje nisu članice EU, ali Norveška želi da podrži Srbiju u svojim aspiracijama da postane članica EU, i smatramo da je to u interesu Srbije i cele Evrope. Najbolji način da se pomogne narodu je preko opština. Grad Leskovac je naš partner već duže vreme, jako smo zadovoljni saradnjom i nameravamo da nastavimo da sarađujemo zato što vidimo da to donosi dobrobit i korist građanima bez obzira na veru i pol“ , rekao je ambasador Bjornstad prilikom susreta sa gradonačelnikom leskovca Goranom Cvetanovićem.
Ambasador Novreške je naglasio da na polju investicija treba još dosta toga da se uradi. „Telenor“ je najveći investitor u Srbiji i interes je da se kroz takve kompanije ulaže u zemlju.
„Iako ambasada ne može da sugeriše investitorima gde treba da investiraju, svakako može da da savete. Mi znamo da je Srbija dobro mesto za investiranje, rekao je ambasador Norveške prilikom susreta sa Cvetanovićem.

Kraljevina Norveška ne samo što je važan ekonomski partner Srbije, već i istinski prijatelj, što potvrđuju i rezultati posete premijera Aleksandra Vučića Norveškoj početkom ove godine, kada je dogovorena bolja bilateralna saradnja, jačanje ekonomskih veza i trgovinske razmene, regionalna saradnja i saradnja u oblasti borbe pritiv organizovanog kriminala. Srbija ima podršku Norveške na putu evropskih integracija. Jug Srbije i Leskovac imaju odličnu saradnju sa Norveškom, rekao je Cvetanović.

Uz pomoć Vlade Kraljevine Norveške Leskovac je dobio novu zgradu Visoke poslovne škole stukovnih studija, u koju je uloženo 2,5 miliona evra.
Pre godinu dana otvorena je nova renovirana zgrada Osnovnog suda u Leskovcu, u čiju je dogradnju i rekonstrukciju norveška Vlada uložila preko milion evra. Preko NVO realizovano je više projekata u cilju sveopšteg napredovanja lokane zajednice: Omladinsko preduzetništvo, Partnerstvo za reagovanje u kriznim situacijama, Integracija izbeglica i raseljenih lica u nove ekonomske tokove, u koje je uloženo preko 100.000 evra.
Pre nekoliko dana dodeljeni su tricikli za prikupljanje sekundarnih sirovina socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, uz finansijsku podršku norveške Vlade, rekao ej Cvetanović i dodao da je „najvažnija ekonomska saradnja i povećanje broja norveških investicija u Srbiju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare