Ambasador Francuske u Nišu

NIŠ

U zvaničnoj poseti gradu Nišu danas je boravio njegova ekselencija ambasador Republike Francuske u Srbiji Frederik Mondolini . Sa njim se u gradskoj kući u prepodnevnim satima  sastao gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima.

 Gradonačelnik i ambasador razgovarali su o saradnji i višegodišnjem prijateljstvu Francuske i Srbije, kao i o značaju postojanja Francuskog instituta koji u Nišu uspešno radi 15 godina. Ovaj Institut je danas nizom aktivnosti, obeležio jubilej. Ambasador je zahvalio gradonačelniku na svesrdnoj podršci koju Grad Niš pruža ovom institutu, značajnom za širenje francuske kulture i upoznavanje dva naroda. Ambasador Francuske je u  prvoj zvaničnoj poseti našem gradu.

U popodnevnim satima u Oficirskom domu održan je gradski forum na temu srpsko- francuskih odnosa  I dugogodišnjeg prijateljstva  dva naroda,

O odnosima koji traju već 180 godina i načinu na koji će biti obeležema 100. godišnjica završetka Prvog svetskog rata govorili su na skupu  njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Odnosi Srbije i Francuske oduvek su bili bliski i prijateljski a tako će biti i  ubuduće – rečeno je danas na forumu

U toku je realizacija jednog značajnog projekta iz oblasti kulture, tačnije zaštite kulturnog nasleđa, a na pomolu je novi zajednički projekat  Francuske I grada Niša koji je vezan za arheološka istaživanja i očuvanje i zaštitu I  valorizaciju kulturno istorijskog nasleđa. Francuski ambasador je najavio  da će u Niš  doći  predstavnici institucije Frenč Teh  iz  oblasti digitalnih tehnologija koji će raditi na digitalnom povezivanju i zaštiti kulturnog nasleđa. U planu je I organizacija putujuće izložbe  vezanu za obeležavanje  završetka Prvog svetskog rata rekao je ambasador Francuske Frederik Mondoloni .

Grad Niš započinje da realizuje ugovor o saradnji koji je potpisan sa francuskim gradom Arl i departmanom Žirond, a tiče se projekata valorizacije kulturno-istorijskog nasleđa. Ovim projektom valorizovaće se ono što je prednost I potencijal grada Niša.

 Ovaj zajednički projekat vredan je pet miliona gde je učešće Niša jedan a  francusko učešće četiri miliona.

Gradonačelnik Niša rekao je da očekuje da i drugi projekat bude prihvaćen od strane francuske Vlade.  Radi se o projektu arheoloških istraživanja na Gradskom polju  gde će Francuzi pomoći da ono što bude otkriveno na arheološkom nalazštu na pravi način  bude i prezentovano.  Kako se očekuje to će dovesti do povećanja broja turista a samim tim I razvoja grada.

Francuska Vlada pomaže  obnovu “Spomenika zahvalnosti Francuskoj” koji se nalazi u Beogradu  koji je jedan izuzetan sa velikom simbolikom vezanom za francusk- srpske odnose.

“Za ambasadora Francuske uvek je veliko uzbuđenje kada prvi put posećuje jedan takav spomenik. Vreme je učinilo svoje I došao je trenutak da mu vratimo sjaj koji on zaslužuje . Nadam se da ćemo uskoro prisustvovati otkrivanju spomenika, do kraja godine I to u prisustvu predsednika Francuske” rekao je njegova ekselencija ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni .

Francuski ambasador upoznao se I sa aktivnostima I izuzetnim rezultatima koje postiže Francuski institut u Nišu koji proslavlja 15 godina rada.

O tradicionalno dobrim odnosima Srbije i Francuske, kulturno-istorijskom prožimanju dve države i o tome kakva nam je zajednička budućnost govorila je I dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator čija je izložba slika večeras otvorena a koja se školovala u Francuskoj , gde je doktorirala .

U Srbiji je svoje prvo diplomatsko predstavništvo Francuska otvorila pre 180 godina. Do danas Francuska i Srbija svoje prijateljske odnose neguju i kroz kulturu, umetnost, poslovanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare