Ambasador Evropske Unije Sem Fabrici u Bujanovcu

BUJANOVAC

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici prilikom današnje posete Bujanovcu sastao se predsednikom Koordinacionog tela za jug Srbije Zoranom Stankovićem i predsednikom bujanovačke opštine Šaipom Kamberijem   .

Fabrici je rekao da je njegov glavni posao da pomogne Srbiji da se priblizi Evropskoj Uniji i dodao da EU u te svrhe godisnje pomaze sa po 200 miliona evra.

,, Krajnji cilj jeste da Srbija bude deo evropske zajednice,, rekao je Fabrici i dodao da je na ranije odrzanom sastanku predsedniku Koordinacionog tela za opstine Bujanova , Presevo i Medvedju Zoranu Stankovi'u rekao da je sada ,, jako povoljan trenutak,, izmedju Srbije i EU i da je preduzeto vise koraka ka ostvarenju ovog cilja,,.

On je dodao da je za EU ,,jako vazna i regionalna stabilnost i saradnja,,.

,,,,Ekonomski razvoj Srbije je takodje jedno bitno pitanje. EU investira godisnje  200 miliona evra u Srbiju i njen razvoj,, rekao je Fabricio.

,, Jako smo zadovoljni sto na jugu Srbije imamo nekoliko jako bitnih projekata u oblasti obrazovanja, zdravstva i infrastrukture,, rekao Fabricio.

On je rekao da je posetio i Ekkonomski fakultet u Bujanovcu za koji je ocenio da je ,,dobar primer kako ustanova moze da pomogne obrazovanju, integraciji manjina i ekonomskom razvoju,,.

Pristupanje EU je buducnost Srbije i mi cemo duplirati nase napore kako bi pomogli, rekao je Fabricio i dodao da sledece godine pocinje novi projekat koje se zove EU pro.

„Ovo je moja prva poseta jugu Srbije i ovde sam da čujem različita mišljenja koja će mi pomoći da formiram svoje sopstveno“, rekao je Fabrici nakon sastanka sa Kamberijem.

Fabrici je istakao i da je dijalog neophodan za unapređenje situacije i da je u tom smislu ohrabrio predsednika opštine da nastavi sa radom na započetim procesima.

„Evropska unija sa velikom pažnjom prati razvoj političke situacije na ovom prostoru. Od velike je važnosti nastavak implementacije Plana od  sedam tačaka. Evropska unija se veoma zalaže za punu integraciju nacionalnih manjina“, naglasio je Fabrici.

Po rečima predsednika opštine Šaipa Kamberija, na sastanku je ocenjeno da se jedino kroz saradnju sa Delegacijom Evropske unije, odnosno međunarodnom zajednicom, i domaćim institucijama  može doprineti rešavanju problema stanovnika ovog kraja.

„Naš cilj je razvoj opštine i svakako unapređenje prava manjina koje ovde žive – ovo je moguće jedino u procesu evropskih integracija Srbije. Tražili smo da se dodatno ohrabri vlada u Beogradu da preduzme akcije vezane za Plan od sedam tačaka kako bi se u ovom delu zapadnog Balkana stvorila situacija u kojoj bi se manjine osećale lagodno“, rekao je Kamberi.

Pored političke situacije, teme razgovora trojice zvaničnika bile su i ekonomski razvoj, obrazovanje i novi programi Evropske unije namenjeni ovom regionu.

„Evropska unija je pomogla otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta Subotica ovde u Bujanovcu, izgradnju porodilišta u Preševu i organizovanje škole srpskog jezika za učenike iz albanske zajednice. Saglasili smo se da je nastavak saradnje neophodan, pre svega u realizaciji Plana od sedam tačaka, ali i rad na projektima koji će poboljšati ekonomske uslove u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa“, rekao je predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković dodajući da se nada da će Evropske unija kao i do sada aktivno učestvovati u rešavanju ne samo ekonomskih već i svih ostalih važnih pitanja za žitelje ovog podneblja.

Ambasador Fabrici je naglasio da je odeljenje Ekonomskog fakulteta, koje je ranije danas posetio, pravi primer kako Evropska unija doprinosi obrazovanju, društvenoj integraciji i ekonomskoj budućnosti ovog dela zemlje.

Fabrici je najavio i novi program Evropske unije pod nazivom „EU Pro“, a koji će sledeće godine početi da se realizuje na jugu Srbije.

„Ubeđen sam da će ovaj deo zemlje, koji je do sada uspešno sarađivao sa nama, biti u prilici da iskoristi najveći deo sredstava iz novog fonda“, zaključio je Fabrici.

 

On  sa sefom misije oebsa u Srbiji i visokim konesarom za ljudska prava u oebsu zanijerom i predsednikom koordinacionog tela zoranom stankovicem razgovarao na ekonomskom fakultetu o buducnosti ove ustanove

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare