Ambasade SAD i Velike Britanije o imenovanju predsednika Apelacionog suda

PRIŠTINA

 

Ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država su obratile pažnju na nedavna imenovanja predsednika Apelacionog suda i predsednika Vrhovnog suda od strane  Sudskog saveta Kosova (SSK),  nakon što je Ustavni sud poništio prethodni postupak imenovanja, saopšteno je danas.

” Nakon odluke Ustavnog suda, predstavnici naših ambasada dali su predloge SSK-u za poboljšanje procedure imenovanja kako bi se izgradilo povjerenje javnosti u pravosudni sistem. Pozdravljamo činjenicu da je Savet usvojio neke od ovih predloga u revidiranim uredbama. Međutim, kao što smo ranije istakli SSK-u, razočarani smo odlukom o tajnom glasanju. Verujemo da bi uspostavljanje otvorenog glasanja poslalo snažan signal posvećenosti SSK principima transparentnosti, meritokratije i odgovornosti.

Nažalost, naša zapažanja tokom nedavno ponovljenih procesa selekcije za ove pozicije navela su nas da dovedemo u pitanje iskrenu posvećenost SSK-a ovim principima. Izostanak bilo kakve značajne diskusije o vrednostima kandidata užeg izbora znači da  pripadnik javnosti koji prisustvuje ovim procesima neće biti u stanju da razume zašto je jedan kandidat bio bolji od drugog. Pismeno obrazloženje koje je naknadno dostavljeno od strane SSK-a nije doprinelo da se utisak ispravi. Moramo naglasiti da je naša briga osiguravanje transparentnosti procesa a ne individualni kandidati.

Izgradnja povjerenja građana Kosova u pravosudni sistem ne podrazumeva samo imati procedure koje su u skladu sa Ustavom. To je takođe stvar osiguravanja da su proces regrutacije, izbora i imenovanja uspostavljeni i sprovedeni  na način koji obezbeđuje maksimalnu otvorenost i transparentnost donošenja odluka. S obzirom na kritički važno mesto koje SSK zauzima u kosovskom pravosudnom sistemu, ono bi trebalo da bude primer za to. To će zahtevati posvećenost svih članova SSK-a i snažno rukovodstvo predsjedavajućeg.

Radujemo se radu sa SSK-om kako bi ostvarili napredak u postizanju ovoga”, navodi se u saopštenju ove dve ambasade.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare