Ambasada SAD u Prištini primaće zahteve za K1 vereničku vizu

 

PRIŠTINA

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini “sa zadovoljstvom” objavljuje da će od avgusta 2017. početi da prima zahteve za vereničku K1 vizu za stanovnike Kosova, saopšteno je danas.

” Prethodno, podnosioci zahteva za vizu koji su nameravali da stupe u brak sa verenikom ili verenicom državljaninom SAD-a i imigriraju (usele se) u Sjedinjene Američke Države podnosili su zahteve za K1 vizu Ambasadi SAD-a u Skoplju u Makedoniji. Pošto Ambasada SAD-a u Prištini nastoji da pruži visok nivo usluga strankama – podnosiocima zahteva za vizu sa Kosova i pošto prepoznaje poteškoće u odlasku do Skoplja, odlučila je da proširi  vizne usluge koje se nude u Prištini.

Verenička privremena (neuseljenička) K-1 viza namenjena je stranom državljaninu, vereniku ili verenici državljanina SAD-a.  K-1 viza dozvoljava stranom državljaninu verenom za lice koje je državljanin SAD-a da otputuje u Sjedinjene Američke Države i da se venča sa svojim  sponzorom, državljaninom SAD-a u roku od 90 dana od dana dolaska.  Strani državljanin nakon toga podnosi zahtev za izmenu statusa u status lica sa useljeničkim statusom odnosno sa stalnim boravkom (LPR) Službi za državljanstvo i imigraciju (USCIS) pri Ministarstvu državne bezbednosti (DHS). Pošto verenička viza dozvoljava  imaocu ove vize da imigrira u SAD i stupi u brak sa licem koje je državljanin SAD-a ubrzo nakon dolaska u Sjedinjene Američke Države, verenik ili verenica mora da ispuni neke od uslova useljeničke vize. Deca  K-1  podnosioca vize koja ispunjavaju uslov dobijaju K-2 vize.

Verenik ili verenica državljanin SAD-a započinje proces podnošenjem I-129F zahteva Službi za državljanstvo i imigraciju (USCIS).  Kada je zahtev odobren, predmet se šalje Ambasadi SAD-a u Prištini na obradu. Konzularno odeljenje kontaktiraće one pojedince kojima su odobreni I-129F zahtevi putem imejla i saopštiće im zakazan termin i dalja uputstva u vezi podnesenog zahteva.

Svi podnosioci zahteva obaviće razgovor sa konzularnim zvaničnikom i imaće priliku da tada pokažu kako se kvalifikuju odnosno ispunjavaju uslove za dobijanje vize. U većini slučajeva, odobrene vize mogu da se preuzmu u Ambasadi dva radna dana nakon obavljenog razgovora.

Ambasada SAD-a u Prištini s nestrpljenjem iščekuje da ponudi dodatne vizne usluge u narednoj godini. Pratite novosti i najnovija dešavanja Ambasade na Fejsbuku.  Pitanja se mogu poslati na PristinaVisas@state.gov.

 

VAŽNE NAPOMENE

Podnosioci zahteva trebalo bi da stignu ne ranije od 15 minuta pre zakazanog termina za razgovor. Velike torbe, laptopovi ili oružje su zabranjeni u Ambasadi. Da bi olakšali bezbednosnu proveru,  podnosioci zahteva bi trebalo da razmisle  o tome da ostave elektronske uređaje kod kuće.

  • Podnosioci zahteva koji su SAD državljani mogu ukoliko žele da budu u pratnji svoje verenice ili verenika  na razgovoru za K1 vizu, iako njihovo prisustvo nije potrebno.
  • Više informacija o procesu  dobijanja K1 vize možete pronaći na veb-stranici Ambasade ovde: https://xk.usembassy.gov/visas/fiancee-visa/  “navodi se u saopštenju iz ambasade SAD u Prištini.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare