“Alfa” organizuje posmatranje prelaska Merkura preko Sunca

NIŠ

  Planeta Merkur prividno će preći preko Sunčevog diska u ponedeljak 11.novembra. Ova pojava poznata je kao „tranzit Merkura“. U 13,35  sati  senka Merkura pojaviće se na disku Sunca. Tranzit će trajati do 19, 04 sati, a maksimum tranzita nastupiće u 16:09 sati i tada će Merkur biti najbliži centru Sunčevog diska, kaže Milan Milošević iz Astronomskog društva “Alfa” Niš. Međutim, samo par minuta nakon maksimuma Sunca će zaći tako da kraj tranzita neće biti vidljiv iz naših krajeva.

                         Kako bi zainteresovane Nišlije mogle da vide ovu retku astronomsku pojavu na nebu, Astronomsko društvo “Alfa” organizuje javno posmatranje ove pojave.

                             “Ako meteorološki uslovi dozvole teleskop za posmatranje Sunca i tranzita  biće postavljen na parkingu Prirodno-matematičkog fakulteta”, dodaje Milošević.

                             Tranziti planeta preko Sunčevog diska su relativno retka pojava. Samo dve planete, Venera i Merkur, mogu prividno, gledano sa Zemlje, da pređu preko diska Sunca.

                             “Tokom tranzita planeta se na disku Sunca vidi kao crn krug koji se polako pomera sa jedne ka drugoj strani sjajnog diska Sunca. Za razliku od tranzita Venere, koji se dva puta javlja na  osam, a do sledećeg je potrebno da prođe više od 100 godina, tranzit Merkura javlja se dosta češće, 13 ili 14 puta u veku”, objašnjava Milan Milošević.                     Posmatranje tranzita Merkura biće organizovano u okviru projekta „Apolo na mreži”, koji realizuje AD „Alfa“ uz podršku Centra za promociju nauke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare