Aleksandra ostala bez nagrade u Prokuplju jer je iz Niša

NIŠ-PROKUPLJE

                     Aleksandra Mladenović iz niškog naselja 9. maj, učenica je drugog razreda medicinske škole “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju i jedna je od desetak učenika te škole koji su u prošloj školskoj godini osvajali nagrade na državnim takmičenjima.

Aleksandra je kao učenik prokupačke škole osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju u tradicionalnom pevanju, ali nagradu grada Prokuplja nije dobila. Aleksandrini roditelji smatraju da je njihovo dete na ovaj način oštećeno i mesecima pokušavaju da se izbore da i ona dobiju nagradu kao i ostali učenici.

                         „Aleksandra je pred kraj prošle školske godine sa drugim učenicima Medicinske škole i gimnazije koji su osvajali jedno od prva tri mesta na državnim takmičenjima bila na prijemu kod gradonačelnika Prokuplja Aleksandra Simonovića i tom prilikom im je on uručio po knjigu i obećao nagradu grada. Od nas su tražili da dostavimo fotokopiju lične karte jednog od roditelja i broj žiro-računa da bi uplatili novac. Medjutim, vrlo brzo nakon toga Aleksandra je od druge dece u školi saznala da su dobila nagradu, a da je ona i još dve devojčice neće dobiti zato što ne žive na području grada Prokuplja“, kaže Vladica Mladenović, Aleksandrin otac.

                       On dodaje da je Prokuplje ove godine osvajačima nagrada na republičkim takmičenjima dodeljivalo novačane nagrade u iznosu od 25.000, 20.000 ili 15.000, 20.000 i 25.000, u zavisnosti da li su se plasirali na prvo, drugo ili treće mesto.

                       Mladenović dodaje da su se ovim povodom obratili i Aleksandrinom razrednom starešini i školi.

                        “Direktor škole je dao sve od sebe da sva deca koja su osvojila jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju dobuju nagrade, ali nije uspeo u tome”, kaže Vladica Maladenović. “Sa druge strane, kao škola poneli su krajnje fer pa su sve učenike koji su to zaslužili nagradili sap o 5.000 dinara”.

                      Aleksandrin otac kaže da je pokušao da zakaže i sastanak sa gradonačelnikom opštine.

                       “Dobio sam odgovor da  je lokalna samouprava postupila u skladu sa skupštinskom odlukom. Tražio sam da mi dostave dokument na koji se pozivaju, ali su mi samo poslali broj Službenog glasnika i broj nekog rešenja. Ponovo sam pre mesec i po dana poslao molbu i tražio taj dokument ali mi nisu odgovorili“, kaže Mladenović.

                       Mladenović kaže da je nezvanično saznao da je i prošle godine bio isti slučaj sa jednom devojčicom koja je osvojila nagradu na državnom takmičenju, a nije imala prebivalište na području grada Prokuplja, ali je toj devojčici nagrada isplaćena pred početak školske godine.

                        „Školska godina je počela i za sada još nema ništa od nagrade. Smatram da je to diskriminacija, jer su sva deca predstavljala školu iz Prokuplja. Na diplomi sa takmičenja piše da se radi o detetu iz prokupačke škole, zašto bi onda dete bilo isključeno iz grupe nagradjenih samo zato što živi na području nekog drugog mesta. Aleksandra je veoma razočarana zbog te podele i rekla je da se više nikada neće ići ni na jedno takmičenje“, kaže Mladenović.

                     Većnik grada Prokuplja Dragana Mitrović je izjavila da je skupštinskom odlukom jasno definisano da pravo na nagradu grada imaju jedino učenici koji žive na području Prokuplja.

                    „ Imamo i druge učenike koji su osvajali nagrade na republičkim takmičenjima, ali ne možemo da im dodelimo nagradu zato što im je prebivalište na teritoriji drugih gradova i opština, a to je jasno definisano i skupštinskom odlukom“, izjavila je Mitrović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare