Aleksandar Vulin je nelegalno i protivno Ustavu Republike Srbije došao u posed elektronske prepiske između Veljka Lalića i Dragana Šutanovca

BEOGRAD

Savet za strateške politike obaveštava javnost da je aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin nelegalno i protivno Ustavu Republike Srbije došao u posed elektronske prepiske između Veljka Lalića, glavnog urednika nedeljnika Nedeljnik i Dragana Šutanovca, predsednika Saveta za strateške politike.

“Naime, između pomenutih lica su 10. februara razmenjeni mejlovi sa autorskim tekstom Dragana Šutanovca u prilogu. Po prvobitnom dogovoru u elektronskoj prepisci, autorski tekst pod naslovom „Dogovor ne dolazi u obzir“ je trebao biti objavljen u narednom broju Nedeljnika. Međutim, već sutradan je glavni urednik Nedeljnika iz opravdanih razloga otkazao objavljivanje, ali ne mejlom, već SMS porukom što je očigledno promaklo parabezbednosnoj službi ministra odbrane za nadgledanje političkih protivnika ili nepodobnih redakcija. Ne proverivši štampano izdanje Nedeljnika, ministar Vulin je Tanjugu dostavio svoj odgovor 16. februara (13.39 časova) pod naslovom “Šutanovac mora da napadne Srbiju kad god se sretnem sa ministrom Šojguom” upravo na neobjavljeni autorski tekst u Nedeljniku, što je eksplicitno i navedeno. Tog dana su mnoge novinske i TV redakcije prenele Vulinovu izjavu u celosti. Već tada je bilo jasno da je kamarila druga Vulina napravila nedozvoljeni akt u jednoj pravno uređenoj zemlji kad je na sofisticirani način presrela elektronsku komunikaciju i došla u posed autorskog teksta Dragana Šutanovca koji, igrom slučaja, i nije bio objavljen.

Bahatost i nestručnost Vulinovog medijskog kriznog menadžmenta Ministarstva odbrane se vidi i po objavljenom nesuvislom izvinjenju listovima Kurir i Nedeljnik u kojem tvrde da je Vulinova izjava Tanjugu bila odgovor na nedavno objavljeni intervju Dragana Šutanovca u Kuriru. Pomenuti intervju je objavljen u Kuriru 16. februara (07.42 časova) i kompletan je referenciran na aktuelnu unutrašnju političku situaciju. Aktuelni ministar Vulin je u intervjuu spomenut samo u jednom odgovoru Šutanovca o stanju u sistemu odbrane. Iako je teško zamisliti da u istom danu, a nakon par sati, Vulin odgovori na intervju, činjenica jeste da u intervjuu nije spomenut ni ministar odbrane RF Šojgu, niti je prezentovan bilo kakav spoljnopolitički stav. Paradoksalno je da je baš u tekstu koji u Nedeljniku nije objavljen, a na koji se Vulin pozvao, upravo analiziran spoljnopolitički kontekst i dolazak ministra Šojgua. Samim tim, i laicima je jasno ono što cela Srbija sumnja, odnosno da neodgovorni političari manipulišu sposobnostima bezbednosnih službi radi dolaska do nelegalnih informacija.

U ovoj zemlji je Ustavom (član 41.) svakom građaninu zagarantovana tajnost pisma i drugih sredstava komuniciranja. Samim tim, svaki građanin ima pravo na slobodu komunikacije neopterećen da će ga poslušni pojedinci iz bezbednosnih službi manipulisani od strane nepromišljenih politikanata bez političkog legitimiteta, prisluškivati i to zloupotrebljavati. Ovakav nivo bahatosti i ministra odbrane i njegovih poltrona sa ovlašćenjima presretanja elektronskih komunikacija, predstavlja presedan, a samim tim i prelomnu stratešku tačku za demokratska prava u Srbiji. Ili ćemo kao društvo omogućiti svim građanima da uživaju Ustavom zagarantovana prava ili ćemo održati opelo demokratiji, a državi staviti bukagije i povremeno je posećivati u zatvoru. I bez obzira da li je praćena prepiska Šutanovca ili Lalića, odnosno političkog oponenta ili nepodobne redakcije, slučaj neodoljivo podseća na aferu Votergejt koja je uz sve loše posledice, doprinela razvoju demokratije u SAD.

Savet za strateške politike ovim povodom, upućuje poziv svim nadležnim državnim organima, a posebno Republičkom javnom tužilaštvu, da sprovedu istragu ovog slučaja, te da preduzmu adekvatne mere prema svim umešanim akterima. Političari sa osećajem odgovornosti prema svojoj naciji i državi bi iz osećaja odgovornosti i ličnog morala podneli neopozivu ostavku na funkciju koju obavljaju. Ali građani ne treba da strepe da će ostati bez ministra odbrane iz tih razloga – i moral i odgovornost su Vulinu potpuno nepoznate kategorije. On zna samo za poslušnost.

Savet za strateške politike naglašava da ovo nije pitanje jedne fotelje, već pitanje demokratskih i ustavno zagarantovanih prava građana, Ovo je pitanje da li nam je država sa svojim glasačima zarobljena u mreži političko-bezbednosnih manipulacija. Zbog toga smatramo da javnost ima prava da bude upoznata, kako sa činjenicama, tako i sa rezultatima istrage. Jer ignorisanje prava jednog pojedinca, u demokratskom društvu znači ugrožavanje bezbednosti za sve”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Savet za stratešku politiku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare