Albanski nacionalni savet zahteva međunarodno praćenje u postupku registracije stanovništva

BUJANOVAC-MEDVEĐA


Albanski nacionalni savet zahtevao je međunarodno i nezavisno praćenje procesa u opštini Medveđa, zbog nedostataka i neostvarenja standarda registracije stanovništva u celini, objavio je danas predsednik ovog Saveta Ragmi Mustafa.

Danas pre toga reagovao je zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi na ovu istu temu.

“Nakon odbijanja načelnika u opštini Medveđa da obezbedi rešenje za naše zahteve i posvećenost Misije OSBE, EU i Koordinacionog tela za Preševo, Bujanoću i Medveđu”, objavio je Mustafa.

Pobrojani su i svi uočeni problemi
“Opština Medveđa ima angažovana samo 3 Albanaca od 21 popisivača a dva popisivača koji znaju albanski ne nalaze se u naseljima gde je skoncentrisano albansko stanovništvo”, navodi se u saopštenju.
dodaje se da opština Medveđa nije obezbedila jezičkog pomoćnika za albanska naselja.
” Prema našim informacijama, registranti se ne prijavljuju po pravilima i podacima koje su dostavili ispitanici. Lokalna popisna komisija ne sledi direktive Republičkog zavoda za statistiku i ne uzima se u obzir zahteve člana lokalne komisije za registraciju od strane Albanskog nacionalnog saveta.

Ne uzima se u obzir zahtev popisivača koji znaju albanski jezik, da budu upućeni u naselja u kojima su koncentrisani Albanci”, navodi se u saopštenju.


Dodaje se da ovakav pristup lokalne popisne komisije ugrožava proces registracije stanovništva iz albanske zajednice u opštini Medveđa”.


Albanski nacionalni savet je zahtev za nezavisni i međunarodni monitoring, da se registruju svi Albanci i ne dozvole manipulacije u Medveđi, upućen je u diplomatskim misijama OEBS-a, EU, UN, SAD.


“Ostajemo posvećeni ovom procesu i iznosimo tačan i istinit broj pripadnika albanske zajednice u Preševu, Bujanovcu i Medveđi!!!, poručuju iz Nacionalnog saveta Albanaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare