Aktivisti iz komšiluka: Mladima neophodan Omladinski centar u Vranju

VRANJE

Na osnovu analize rezultata istraživanja koje je sprovelo udruženje ,,Aktivisti iz komšiluka” mladi  u Vranju nisu zadovoljni mogućnostima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u svom gradu, a rešenje vide u osnivanju Omladinskog centra.

,,Omladinski centar zamišljaju kao siguran prostor za sve mlade koji bi imao različite kutke i prostorije kao što su čitaonica, manja biblioteka, veći prostor za druženje i relaksaciju, manje ili veće sale za sastanke, prostor opremljen tehnologijama za snimanje audio i video sadržaja. Očekuju da u centru rade stručni ljudi koji imaju iskustva u radu sa mladima. Smatraju da bi Savetovalište za mlade trebalo da bude u okviru Omladinskog centra i da je potrebno obezbediti besplatan rad sa mladima na temu mentalnog zdravlja”, saopštili su iz ovog udruženja.

Mladi smatraju da programi ustanova u Vranju nisu adekvatni za mlade i ističu da je u toku planiranja programa ustanova neophodno da mladi budu uključeni i daju predloge.

Neki od sadržaja koji im nedostaju iz sfere umetnosti i motorike tiču se slikanja,
fotografisanja, vajarastva, ručne izrade, javnog nastupa, pisanja, dok iz oblasti sporta nedostaju plivanje, klizanje, gimnastika, balet i dr.

Kao potencijalne lokacije za osnivanje Omladinskog centra navode prostor bivšeg vatrogasnog doma, Blok Pošta-Banka, Dom kulture, takođe ističu da je važno da Omladinski centar bude blizu autobuske stanice kako bi bio pristupačan i mladima iz okoline koji putuju.

Cilj ovog istraživanja kako navode ,,Aktivisti iz komšiluka” bio je da ispitaju potrebe mladih u Vranju kako bi se osiguralo da prvi program Omladinskog centra odgovara potrebаma mladih i da ustanova bude prilagođena mladima u Vranju.

Istraživanje je sprovedeno u decembru 2023. godine, kroz pet fokus grupa, u kojima su mladi imali prilike da iznesu svoje stavove.

,,U ovom trenutku nije najjasnije u kom statusu je projekat osnivanja Omladinskog centra u Vranju čije je osnivanje bilo najavljeno nakon prvog Dijaloga mladih sa Gradonačelnikom u novembru 2022. godine”, rekli su iz ovog udruženja. 

Rezultati istraživanja kako navode javno su publikovani i dostupni svima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare