Aktivator – multisektorska zajednica prakse za mlade

smart

VLASOTINCE

Već drugu godinu zaredom Tehnička škola iz Vlasotince u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, ogranak u Leskovcu učestvuje u projektu ,,Aktivator- multisektorska zajednica prakse za mlade” koja ima za cilj da mladim ljudima iz Vlasotinca otvori neke nove puteve ka zapošljavanju i samozapošljavanju.

“Ovaj projekat realizuje se uz finansijsku podršku Švajcarskih agencija za razvoj i saradnju i ekspertsku
podrška ,,NIRAS IP CONSULT” i TIMA ZA SOCIJALNO UKLjUČIVANjE I SUZBIJANjE SIROMAŠTVA Vlade RS,
kao i lokalna samouprava Vlasotinca. Mladim ljudima iz našeg grada nudi se mogućnost sticanja znanja iz preduzetništva, kroz Preduzetničku obuku, kao i 33 dana prakse u malim preduzećima” – upoznaju nas profesorke Aleksandra Stamenković i Jasmina Đorđević, koje su dale poseban pečat uspešnosti, ovom projektu, a inače su bile u ulozi voditelja – radioničara u prvom delu i mentora u drugom delu projekta, a sve zajedno pod rukovodstvom menadžera projekta za školu, direktorom Tehničke škole, Milivojem Đorđevićem.

JUGpress: Koliko je mladih završilo Preduzetničku obuku ?

“Tokom ovih i proteklih godina Preduzetničku obuku završilo je 45 mladih i za to su dobili odgovarajuće sertifikate, a Praksu u preduzećima prošlo je 20 mladih i to su dobili i sertifikovano i novčanu nadoknadu” – veli profesorka Aleksandra Saška Stamenković, a profesorka Jasmina Đorđević još i dodaje:

“Veliku ulogu u projektu igraju i vlasnici malih preduzeća, odnosno praktičari, koji su primili praktikante na obuku i dali im važne lekcije o preduzetničkom životu, za šta su takođe dobili novi nadoknadu. Značaj ovog projekta za sve učesnike je višestruk, ali ono što je posebno naglašeno je saradnja među sektorima koji za cilj imaju brigu za mlade i njihovu budućnost”.

Da se na Preduzetničkoj obuci radi veoma ozbiljno i na propisan način uverili smo se prilikom posete Turističkoj agenciji ,,Tropiko” u Vlasotincu, vlasništvo elegantne i preduzimljive direktorke Silvije Valčić. Za radnim stolom i obimnom dokumentacijom zatekli smo tri lepe mlade devojke i u prvi mah pomislili smo da smo ušli u salon lepote, a ne u radnom prostoru jedne privatne agencije.

“Da sam ih ja birala, ne verujem da bih izabrala tako lepe i vredne devojke. Obim posla od kako su kod mene Jovana, Emilija i Milica se mnogostruko uvećao. Verovatno su mladi momci saznali da u agenciji ,,stanuju” lepota i devojke posebnog šarma i elokventnosti. Ne šalim se, baš je tako. Izuzetno su vredne, brzo kapiraju posao, a sa posebnom ljubaznošću se odnose prema našim klijentima. Eto, kad završe sa školom, imaju obezbeđen posao u mojoj agenciji” – dade obećanje direktorka Silvija Valčić.
Emilija Sinadinović i Milica Milenković su učenice četvrtog razreda vlasotinačke Tehničke škole, a Jovana Ranđelović je student četvrte godine ekonomije, i u neku ruku i kapiten tročlane ekipe, ovlašćena kako rekoše, u šali, da razgovara sa predstavnicima medija.

“Ovom prilikom želim da se zahvalim u naše zajedničko ime vlasnici agencije Silviji Valčić, što nam je omogućila da obavljamo preduzetničku obuku, upućujući nas u sve tajne posla koji se obavlja u samoj agenciji. Ovaj posao je prilično dinamičan i zahtevan, a mi smo se svojski trudile da damo puni doprinos uspešnom i kvalitetnom radu agencije, a da uz to i steknemo određeno iskustvo i znanje. Možemo reći da smo se već odomaćile u agenciji i da već sada za reč držimo direktorku Silviju ,,da imamo obezbeđeno radno mesto u agenciji po završetku školovanja . Živi bili pa videli”, dodaje Jovana Ranđelović uz aklamaciono klimanje glavom Emilije i Milice.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare