Aktavis Akademiji i Plivačkom klubu “Dubočica” najviše nagrada

LESKOVAC

Sportski savez Leskovca po tradiciji dodelio je priznanja za rezultate postignute u 2017. godini najboljim sportskim pojedinicima, klubovima i organizacijama.

Ukupno je bila podneta 51 kandidatura, a komisiji nije bilo lako da odabere najbolje.

Najviše nagrada, po tri, dobili su Košarkaški klub Aktavis Akademija i Plivački klub “Dubočica”.

 

U kategoriji sportskih klubova Klub malog fudbala „Leskovac“ proglašen je za najbolji. Klub je osnovan 2015. godine, sa takmičenjem je počeo u sezoni 2016/2017 u Regionalnoj futsal ligi i već u prvoj sezoni izborio plsman u viši rang takmičenja. Za manje od dve sezone ostvario je zapažene rezultate, ali i da privuče veliki broj ljubitelja sporta iz Leskovca i na svojim utakmicama u proseku ima oko 500 gledalaca.

U kategoriji sportskih organizacija za najbolje je proglašen Košarkaški klub Aktavis Akademij, koji kao sportska organizacija radi već 10 godina i pravi odlične rezultate u svim selekcijama kod dečaka i devojčica u zemlji i inostranstvu. Ove godine, kao i predhodne, okupili su 300 dečaka i devojčica iz našeg grada. Imaju sve selekcije od prvog tima do vrtića u muškoj i ženskoj kategoriji. Cilj ove organizacije je razvoj košarkaškog sporta u Leskovcu, da se deca bave sportom i da se pravilno i zdravo razvijaju. Veliki uspeh ovog kluba je IPA projekat napravljen sa prijateljima iz Bugarske gde će grad Leskovac i Sportski rekreativni centar Dubočica dobiti novu opremu: nove košarkaške konstrukcije, opremu za fitnes, mini teretanu, oprema za gimnastiku, tribine za halu na sajmištu, sportske rekvizite… Svu tu opremu će koristiti svi klubovi u gradu.

Najbolji pojedinac u muškoj seniorskoj konkurenciji je Nebojša Ilić, član stonoteniskog klub San-Spin. On je rođen je 1962. godine u Bojniku. Nakon školovanja i prvog zaposlenja, igrom slučaja je doživeo nesreću i povredio kičmenu moždinu, usled čega je postao osoba sa invaliditetom. Vedrog duha i prvenstveno sportista u srcu, pobedio je svoju invalidnost i postao vrhunski sportista. Stoni tenis mu je pomogao da se vine u sam vrh tog sporta i postane reprezentativac Srbije. Učestvovao je na mnogim međunarodnim turnirima, ali i na dva evropska prvenstva u Splitu i Lignjanu u Italiji. Učestvovao je i na svim domaćin takmičenjima koje organizuju Sportski klubovi osoba sa invaliditetom iz naše zemlje gde se uvek našao u samom vrhu. Osnovao je 2014. godine stonoteniski klub ”SAN SPIN” koji okuplja osobe sa invaliditetom koje su zainteresovane da se bave ovim sportom.

U ženskoj seniorskoj konkurenciji najbolja je Jelena Stanojević, Karate klub „Unsu“. Rođena 1988. u Leskovcu, karateom se bavi 23 godine i nosilac je majstorskog zvanja crni pojas 5 dan. Ima osvojenih preko 500 medalja, pehara i plaketa. Najznačniji rezultati u takmičarskoj karijeri su: osvajalje najsjajnijeg odličja na prvenstvu države 20 puta za redom, 10 puta osvajač Balkanskog zlata, 8 puta vicešampion Evrope, osvajač zlata na dva evropska šampionata, osmostruki osvajač najsjajnijeg odličja na svetskim šampionatima. Ove godine u Rumuniji sedmi put za redom odbranila titulu svetskog šampiona, a pored toga početkom decembra nastupala kao gost na šampionatu sveta u Italiji gde se karate ujedinio sastavivši tri saveza (sportski karate,kontaktni i tradicionalni karate),i u konkurenciji 120 protivnica iz celog sveta osvojila dve zlatne medalje u borbama i fuku go disciplini. Pored osvajanja ovih odličja u Rumuniji na Šampionatu Sveta proglašena je za najbolju sportiskinju sveta 2017. godine od strane upravnog odbora Svetske Fudokan karate Federacije, a ta nagrada se prvi put dodeljuje u svetu.

U kategoriji muške sportske nade su dva mlada plivača Viktor Dimitrijević, plivački klub „Leskovac“ i Bratislav Pešić, plivački klub „Dubočica“. Viktor Dimitrijević je dobitnik Oktobarske nagrade za 2017 godinu, dobitnik novčane nagrade grada Leskovca (Kancelarija za mlade). Državni prvak i državni rekorder za kategoriju pionira u štafeti 4x50m mešovitim stilom. Na zimskom i letnjem državnom prvenstvu (Bečej 2017. i Niš 2017.) osvojio je 3 zlatne medalje, 2 srebrne i 3 bronzane u kategoriji pionira. Na međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvojio je ukupno 83 medalja. Bratislav Pešić je rođen 2003. godine, odličan učenik, plivaljem se aktivno bavi već sedam godina i postiže vrhunske rezultate. Ove sezone je postao prvak Srbije u više disciplina, što ga kvalifikuje za nacionalni razvojni kamp i kadetsku reprezentaciju Srbije. Na međunarodnom plivačkom mitingu u Kragujevcu oborio je nacionalni rekord za dečake do 14 godina u disciplini 200m kraul.

U kategoriji – ženske sportske nade titulu dele Emilija Milović (KK „Aktavis akademija“) i Nina Stanisavljević (Plivački kluba „Dubočica“). Emilija Milović, iako ima samo 14 godina, pokazala je da je jedna od najperspektivnijih igračica u Srbiji. Član je prvog tima i prve petorke Aktavis Akademije. Drugi je strelac ekipe posle Marije Jović u drugoj ženskoj ligi Srbije. Bila je kapiten školske ekipe „Svetozar Marković“ koja je na republičkom školskom prvenstvu osvojila treće mesto. Nina Stanisavljević, iako je tek juniorka, već se uveliko takmiči u seniorskoj kategoriji. Rođena je 2004. Godine i plivanjem se aktivno bavi skoro sedam godina. Od ličan je učenik. Na zimskom prvenstvu Srbije je bila višestruki šampion Srbije u svojoj kategoriji. Na letnjem prvenstvu Srbije je bila dvostuka vicešampionka Srbije na 50 i 100m prsno, dok je na 200 prsno bila bronzana i to sve u seniorskoj kategoriji. Oborila je dva nacionalna rekorda Srbije za devojčice do 14 godina i to u disciplinama 50 delfin i 50 leđno, kao i dva nacionalna rekorda na 100 prsno za devojčice do 14 i do 16 godina. Ninina isplivana vremena se svrstavaju u više disciplina u top 10 ikada isplivanih u istoriji ženskog srpskog plivanja u seniorskoj kategoriji. Takođe njena isplivana vremena u više disciplina svrstavaju se u prvih 5 na svetu ove godine u njenoj kategoriji. Član ženske junioske reprezentacije Srbije.

U kategoriji sportskih stručnjaka titulu najboljeg poneo je Dušan Veličković (Plivački klub „Dubočica“). On je trener kluba koji je ostvario u takmičarskoj 2017. godini najbolje rezultate u istoriji leskovačkog plivanja. Osvojeno je 50 medalja sa državnim odličjem, a Dušan je šef stručnog tima plivačkog saveza centralne Srbije, ujedno i član PSS. Aktivno je učestvovao na dva nacionalna razvojna kampa. Trener je četvoro plivača koji su u sastavu reprezentacije Srbije, kao i trener dece koja drže peet nacionalnih rekorda.

U kategoriji Sportskih radnika za godišnji rad laskavu titulu najboljeg dobio je Vladan Stojiljković (KK „Aktavis Akademija“). Izuzetno angažovan u klubu kao sportski radnik, trener i projekt menadžer jednog najvećeg sportskog projekta u Srbiji. Kao sportski radnik organizuje košarkaški klub „Aktavis Akademiju“ već 10 godina koji okuplja 300 dečaka i devojčica iz našeg grada. Ima 14 selekcija i 8 licenciranih trenera u klubu. Deset takmičarskih selekcija učestvuje u takmičenjima koje organizuje KSS.

Priznanje sportskom radniku za dugogodišnji rad otišlo je u ruke Aleksandra Petkovića, koji je sa nepunih 12 godina počeo sa aktivnim igranjem fudbala i igrao za mlađe kategorije FK „Dubočice“ i prvi tim FK „Sloga“ sa 16 godina. Postaje fudbalski sudija 1993. godine i sa uspehom sudi sve do 2006. godine. Sudio je međunarodnu utakmicu žena SR Jugoslavija-Republika Makedonija u Pirotu. U periodu 2001.-2004. bio predsednik Sudijske organizacije fudbalskih sudija Grada Leskovca. Po završetku sudijske karijere dobija zvanje Savezni fudbalski Instruktor i jedan je od dvojice sa tim zvanjem u gradu Leskovcu. Trenutno se nalazi na listi posmatrača Srpske lige grupa istok, član je ispitne komisije FSS za dobijanje druge kategorije fudbalskih sudija. Predsednik je nadzornog odbora stručno strukovne organizacije fudbalskih sudija Regiona Istočne Srbije, potpredsednik udruženja sudija Grada Leskovaca Predsednik Tehničke

U kategoriji pedagozi fizičke kulture priznanje je dobio Srđan Miljković, rođen .1953.godine u Leskovcu. Dugi niz godina bio je trener džudoa. Postizao je zapažene rezultate kao trener i kao takmičar. Uporedo se aktivno bavio i trčanjem, a takmičio se i u drugim sportovima, kao što su gimnastika, duatlon, triatlon, ulične trke, krosevi, polumaraton, maraton, ultramaraton na 12 sati i na 100 kilometra, plivačkim maratonima, nosio baklje mira itd. Kao profesor fizičkog vaspitanja radi skoro 40 godina u TŠ „Rade Metalac“ u kojoj je vodio sekcije gimnastike, džudoa , atletike i plivanja i postizao zapažene rezultate.

U kategoriji „Pojedinci za rad u drugim organizacijama“ nagradu je dobio Miloš Stevanović, koji je unazad pet godina kao upošljenik Gradske uprave grada Leskovca-odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj–odsek za sport učestvovao i dao ogroman doprinos u poboljšanju uslova za takmičenje u svim segmentima sporta. Svojim prisustvom na svim zvaničnim sastancima granskih sportskih saveza kako u Leskovcu tako i na teritoriji Srbije doprineo je promociji Leskovačkog sporta. Dao je ogroman doprinos u timu za izradu strategije razvoja sporta grada Leskovca za period 2014.-2018. godine kao i u implementiranju pravilnika Ministarstva omladine i sporta u Program finansiranja sportskih klubova i organizacija Grada Leskovca. Član je predsedništva regionalnog košarkaškog saveza južne Srbije.

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da lokalna samouprava nastoji da stvori dobre uslove i otvori nove perspektive za razvoj sporta.

„Težimo da stalno povećavamo izdvajanja za podršku sportskim klubovima. Ove godine je iz gradske kase za 108 klubova i organizacija isplaćeno 55 miliona dinara, što je više nego duplo u odnosu na 2013. godinu kada smo preuzeli odgovornost za vođenje gradom. Deo ovih sredstava usmeravamo i prema Savezu za školski sport, jer je razvoj sporta kod dece osnov za svako unapređenje leskovačkog sporta. Sledeće godine ćemo uz pomoć Vlade Republike Srbije završiti izgradnju Doma „Partizan“ i dobiti prelep sportski objekat koji će omogućiti da se još više dece bavi sportom, ali i da se stvore novi sportski talenti koji će biti naši najbolji ambasadori.“

Potpredsednik leskovačkog Saveza sportova Goran Filipović rekao je da je ovaj savez intenzivno radio na razvoju, promociji i omasovljenju sporta, kao i promovisanje obrazovne i vaspitne uloge sporta, fer-pleja, razumevanja, tolerancije i odgovornosti kroz bavljenje sportskim aktivnostima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare