Akcija “Zameni automobil biciklom” u Leskovcu

LESKOVAC

Leskovac se danas prvi put priključio međunarodnoj kampanji koja ima za cilj promociju alternativnih vidova mobilnosti i podsticanje ljudi da što manje koriste automobile, a što više alternativne vidove prevoza, bicikl ili pešačenje.

Savet za bezbednost grada je organizovao akciju „Zameni automobil biciklom”, u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Akcija je realizovana sa Biciklističkim klubom „Dubočica“ i  Kancelarijom za mlade.

Učesnici su biciklima krenuli iz Donjeg Sinkovca, kroz Norvežansku ulicu, i vožnju završili u dvorištu Osnovne škole „Kosta Stamenković“, gde su ih aplauzom dočekali prvaci.
Milun Dinić, predsednik Saveta za bezbednost grada, rekao je da lokalna samouprava želi da svim građanima ukaže na značaj održivog ponašanja u svakodnevnom kretanju u gradu.
„Takođe, želimo da ukažemo i na potrebu postavljanja novih i boljih objekata infrastrukture za biciklistički saobraćaj. Svi želimo da dišemo čist vazduh, niko ne voli saobraćajna zagušenja i zagađenja. Menjanjem stava o mobilnosti tj. ostavljanjem automobila kod kuće,vožnjom bicikla, pešačenjem ili korišćenjem javnog prevoza možemo značajno uticati na rešavanje ovih urbanih problema. Tako štedimo svoja prevozna sredstva, unapređujemo zdravlje, umanjujemo emisiju izduvnih gasova i činimo našu životnu sredinu boljom, zdravom i bezbednijom.“
Za problem koji imaju biciklisti koji su „proterani“ iz Bulevara oslobođenja, odnosno zabranjena je vožnja bisklom kroz ovu ulicu, Dinić je rekao da će nadležnim upravama biti upućen predlog da se razmotri problematika i traži dozvole za dobijanje biciklističke staze duž Bulevara Oslobođenja.

Problem je kategorizacija puta, jer Bulevar oslobođenja nije lokalni put, nego je regionalni put.
Predstavnici lokalne samouprave, prilikom današnje posete školi „Kosta Stamenković“, poklonili su prvacima priručnike „Pažljivkova pravila“, a nakon toga su pripadnici saobraćajne policije učenicima održali čas o bezbednosti u saobraćaju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare