Akademski slikar iz Niša Penkov oslikava neobične suvenire, kutije u kojima je zemlja sa Stare planine

NIŠ

Akademski slikar i vajar iz Niša Milova Penkov Penkaso započeo je oslikavanje neobičnih suvenira – staklenih kutija u kojima je zemlja sa Stare planine. Za sada je uradio nekoliko takvih kutija, a ukoliko se budu dopale direktoru „Stare planine“ Goranu Karadžiću akademski slikar iz Niša nastaviće sa oslikavanjem kutija. Kutije su napravljene od stakla sa drvenim ramom, debljine oko 4 santimetra, dužine  22 santimetra a visoke su 8 santimetara. U njima se nalazi zemlja sa Stare planine, obeležje Srbije i natpis „Čista srpska zemlja Stare planine“. Biće oslikane, kaže Penkov koji iz studentskih dana nosi nadimak Penkaso, sa obe strane motivima sa srpke planinske lepotice koja sve više mami turiste, ljubitelje prirode u letnjim mesecima i zaljubljenike u skijanje u toku zime. Prema rečima niškog akademskog slikara u planu je da uradi najmanje 500 ovakvih kutija. Ukoliko se turistima budu dopale broj će biti i veći, a što se tiče njihovog izgleda nema razloga da ih se turisti ne late jer su originalne i estetski prihvatljive. Osim toga, zahvaljujući Penkovu svaka od njih biće drugačija od prethodne i gotovo jedinstvena.                    

Na ideju da turistima ponudi ovako jedinstven suvenir došao je  direktor hotela „Stara planina“.

„Njegova je  ideja da zemlja sa planine bude suvenir. Da meni pripadne čast da oslikam kutije glavni „krivac“ je novinar TV Belami Jovica Milanović, voditelj jutarnjeg programa. On me je preporučio direktoru „Stare planine“ budući da iza sebe imam iskustvo od 40 godina“, kaže Penkov.

                      Penkov je se sa oduševljenjem prihvatio posla budući da je i sam na poseban način vezan za Suvu planinu.

                      „Moji koreni se nalaze u selu u podnožju Stare palnine u selu Radeina. Da bi ste stigli do planine morate da prođete kroz ovo selo.To me je dodatno motivisalo da započnem da radim na oslikavanju kutija. Slikaću i uživo Staru planinu, motive koje rukovodstvo hotela bude izabralo.Mnogi izbegavaju to jer nemaju iskustvo, a ja sam radio uživo mnoge motive, ne samo Stare planine već mnogih druih planinskih venaca u celoj Srbiji, pogotovo na Brezovici“, kaže Penkov.

                      Da mu ne nedostaju motivi postarala se sama Suva planina koja ostavlja bez reči mnogobrojne turiste koji su je posetili svojim prelepim predelima, vrhovima među kojima je i najviši vrh ove planine Midžor na 2169 metara nadmorske visine, vodopadi poput Bigra, Tupavice,  Tri kladenca, Piljski vodopad, Orlov kamen, Bukovački vodopad, Koprenski, Kaluđerski vir, Draganov vodopad i mnogi drugi. Svaki od njih može da se nađe na poledjinama kutije u kojoj je zemlja sa Suve planine. Kada se odmore od svakodnevice turisti sa sobom mogu da ponesu jedinstven suvenir koji će postati deo njihove umetničke kolekcije ali će ih i podsećati na dane provedene na Suvoj planini pa će poželeti i da se vrate.

                   Milovan Penkov Penkaso je nakon završetka Umetničke škole u Nišu završio  Akademiju likovnih umetnosti , odsek za vajarstvo, u Prištini u klasi profesora Svetomira Arsića Basare, a potom i odsek za slikarstvo.

                 Izlagao je samostalno 11 puta, u svojoj biografiji do sada ima 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu a učestvovao je na preko 350 likovnih kolonija. Veliki broj poznatih kolekcionara poseduje njegova dela. Njegova dela se nalaze na svim kontinentima  sem Afrike i u svim svetskim centrima.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sramota za umetnost
Sramota za umetnost
2 godine pre

Direktor hotela nije kompetentan da slikaru nameće “biznis-plan slikarstva”, veċ je to obaveza slikara. Samim tim śto je dopustio da mu likovno nepismeni direktor sugeriśe, slikar je osramotio i sebe i svoje slikarstvo. Kiĉ je, svi znamo, ono śto je na prvi pogled dopadljivo, a “vrednost” kiĉu traje koliko i vatra od slame. Joś su ponosni na sve ovo, pa joś ovoliki tekstvo tome. Ovo je kraj, sve se survava u bezdan, a mnogi se prave da to ne vide, veċ vuku oĉajničke poteze i prave se da je sve u redu. Nije u redu!

Prijateljski
Prijateljski
2 godine pre

Tačno je tako, kič nad kičevima. Kao śto se lekari i druge struke kunu u sebe, i druge, dopujuju se, pomaźu, ĉuvaju, brane od napada “spolja”, tako bi trebali i umetnici. Ovaj je samog sebe izopštio, a ja verujem da se na prste jedne ruke mogu nabrojati slikari koji bi učestvovali u ovakvoj sprdnji.
Neka nazove ove svoje radove pijačnim suvenirima, umesto što ih predstavlja kao umetnost. Još je gora stvar po njega śto on ZNA šta radi, ZNA odlično ŠTA je umetnost. Ne poznajem ga, niti imam źelju da ga upoznam, ali mi je duźnost da reagujem, da bi stvari nazvali pravim imenom. Svojim komentarom branim umetnost od samih umetnika koji bi zbog lake i brze zarade prodli kukaviĉje jaje sa etiketom umetnosti. Brajko moj, mnogo sam mlađi od tebe, ali ne i neskusniji. Ako trenutno ne moźeš da źiviš od slikarstva, poštenije je da otvoriš trafiku, STR, tezgu na pijaci…a da istovremeno nastaviš da slikaš i stvaraš umetnost koja će kad tad doċi fo svoje publike.