Advokatska komora u Nišu obeležila je 50 godina od osnivanja

NIŠ

Advokatska komora u Nišu je svečanim prijemom i Gradskoj kući, koji je priredila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, obeležila 50 godina od osnivanja. Tom prilikom je održana i promocija monografije Advokatske komore, kao i svečana akademija u Narodnom pozorištu. Jubilej je vreme kada se podseća na prošlost, ali se planira i budućnost, a jedan od osnovnih zadataka Advokatske komore u daljem radu je, kako je rečeno, da advokatima obezbedi  status službenih lica, kako bi u potpunosti bili zaštićeni u sudskim procesima, koji nekada znaju da budu ne tako bezazleni. Cilj Komore je i da utiče na poboljšanje položaja advokata u društvu, a mladim advokatima je sa prijema poručeno da je „advokatura umetnost prava“.

  Inače, Advokatska komora u Nišu osnovana je 1972. godine. Tada je brojala svega 40 advokata. Danas, pola veka posle osnivanja ona ima 1500 advokata i oko 800 pripravnika, a pokriva područje od Rožaja do Preševa i od Merdara do Zaječara.

 „Najveći dometi Advokatske komore su svakako jedinstvo advokata i dugo trajanje. Ova komora funkcioniše već 50 godina, a na početku osnivanja bilo je svega 40 advokata, dok ih je sada 1500 i oko 800 pripravnika. Mislim da je jedan od naših najvećih dometa da smo uspeli da se održimo svih ovih godina i da se proširimo do te mere da sada predstavljamo jednu ozbiljnu grupaciju koja se bavi pravosuđem i koja se trudi da zaštiti građane u svim aspektima u kojima im je potrebna advokatska pomoć“, kazao je Milan Petrović, predsednik Advokatske komore Niš.

Kao jedan od primarnih zadataka članovi Advokatske komore u Nišu navode napor da zaštite advokate, kao i da im obezbedi status zaštićenih lica, jer mnogi od njih u svom radu ulaze, neretko, u rizične sudske postupke.

„Mnogo puta smo svedoci da advokati ulaze u jako rizične postupke i da ponekad njihova bezbednost biva ugrožena. Postoje primeri iz prošlosti koji su se tragično  završili. Zbog toga je naš zadatak da u narednom periodu obezbedimo status službenog lica advokatima, a da nakon toga pokušamo da im pomognemo ne samo u pogledu zaštite, već i u pogledu svih vrsta pomoći koje su im neophodne da bi mogli adekvatno da štite klijente. Ako su advokati bezbedni i zaštićeni, pružiće i bolju zaštiti svojim klijentima“, dodao je Petrović.

U monografiji koja je predstavljena nalazi se sve od osnivanja Advokatske komore u Nišu do danas.

„Monografijom su obuhvaćene sve ličnosti i advokati koji su obeležili 50 godina Advokatske komore. Evocirano uspomene od osnivanja pa nadalje i završavamo monografiju sa mladošću pred kojom je budućnost niške advokature. Mladima na početku karijere uvek kažemo da budu časni i pošteni, da zastupaju svoje klijente, da se bore i da brane profesiju bez koje se u današnjem svetu ne može“, poručio je Milan Petrović, predsednik Advokatske  komore u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare