Advokatska komora Srbije : Zabrinutost zbog katastra

BEOGRAD

Advokatska komora Srbije (AKS) danas je izrazila zabrinutost zbog problema u radu Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i pozvala nadležne da daju konkretne odgovore nakon pada sistema, jer građani moraju da znaju šta se desilo servisu i čija je to odgovornost.

U saopštenju se ističe da je RGZ povereno i vođenje evidencije o pravima na nepokretnostima i da je AKS nezadovoljna radom RGZ, tražila određivanje nadzora nad radom tog organa i da je Vlada Srbije formirala radnu grupu za izradu izmena Zakona o postupku upisa u katastar koja je sada u zastoju.

Ističe se da je digitalizacija, koja nije ispunila osnovne zahteve, ne sme da ugrozi pravo na imovinu građana koje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, niti sme i može da bude isključivi način komunkacije građana i RGZ.

Digitalizacija koja se uvodi u rad RGZ, ali i svih drugih državnih organa, mora da bude sa najvišim sistemima zaštite od zloupotrebe podataka, i ne sme da isključuje pisanu ili analognu formu komunikacije niti neposredan kontakt sa postupajućim referentima koji sprovode postupke za upis promena u katastar nepokretnosti i vodova.

Jedan od predloga AKS je i da se u izmenama zakona normira odgovornost katastra, odnosno države za pogrešne ili netačne upise, kao i za greške prouzrokovane greškama u softveru.

“Republika Srbija objektivno odgovara za štetu prouzrokovanu propustima u vođenju evidencije katastra nepokretnosti. Odgovornost Republike Srbije za štetu iz stava 1. ovog člana, isključena je kada je šteta prouzrokovana višom silom, ali postoji ako je šteta prouzrokovana nedostatkom računarskog programa ili kvarom računara. Odredbe stavova 1 i 2 ne utiču na primenu pravila o odgovornosti zaposlenih u službi katastra nepokretnosti”, navodi se u odredbi.

Advokatska komora Srbije je ponovo tražila da se upis prava nad nepokretnostima poveri posebnom telu koje neće biti pod direktnom ingerencijom načelnika katastra nepokretnosti koji su, prema sistematizaciji, po profesiji inženjeri geodezije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare