Abordžini u Brestovcu

LESKOVAC-BRESTOVAC

U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Brestovcu poklanja se velika pažnja realizaciji obaveznih nastavnih sadržaja i vannastavnih aktivnosti. Nedavno je nastavnica muzičke kulture Marija Zovko, sa svojim učenicima, uradila prelepi pano i istakla ga u holu škole. Reč je o Aboridžinima i njihovoj kulturi.
U prevodu sa latinskog ab origine znači “od početka: prebivati na jednom mestu od pamtiveka”. Aboridžini su tako nazvani jer su još u vreme poslednjeg Ledenog doba naselili Australiju.
Po rečima autora panoa Marije Zovko, naziv Aboridžini odredio im je sudbinu, ali i misiju ovog starosedelačkog i domorodačkog naroda, koji ima i neguje jednu od najstarijih živih kultura na svetu.
Aboridžini potiču iz oko 600 različitih plemena. Vezuje ih mistično verovanje o povezanosti sa zemljom, tradicijom čuvanja i prenošenja legendi, specifična umetnost i izuzetno treška istorija. Australijski urođenici veruju da živimo u dva prelepa sveta, “svetu vremena” i “svetu snova”, koji su stvarni i veoma tajnoviti.
Aboridžini rade prelepe gravure na kamenu, izrađuju drvene skulpture, slikaju na pesku i crtaju na tkanini i telu. Motivi sa njihovih gravura i slika preneti su na papir i okačeni u holu škole. Kultura i umetnost Aboridžina odavno je prisutna u metropolama Evrope. Nastavnica Marija Zovko je želela da ovu umetnost približi svojim učenicima jer smatra da je ovo jedna od najzanimljivijih vannastavnih tema.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare