A u Čukljeniku roditelji sami morali deci da u školi naprave toalet , da ne idu više u poljski WC

LESKOVAC

I dok se lokalna vlast u Leskovcu hvali time šta je sve učinila u školama, za razliku od onih “bivših” , roditelji dece u selu Čukljenik , koje se nalazi na petnaestak kilometara od sedišta lokalnih vlasti, sami su za vreme zimskog raspusta svojoj deci morali u školi da naprave toalet, da ne bi više koristila poljski.

Deca u školi nisu imala ni vodu, kažu da su se posipali vodom iz flaša kada treba da operu ruke.

“Sad imamo i vodu i vece”, kaže učenica Darija Milošević za RTS.

Zahvaljujući roditeljima, njihovom mukama je došao kraj , sad imaju toplu vodu i lepo uređeni toaleti. Više neće morati po minusu, snegu i kiši napolje, u urušene toalete.

“Mi sve to radimo zbog naše dece i trebalo bi sve to i lokalna samouprava i svi da vide kako se borimo za svu našu decu”, kaže Milan Stanković , jedan od roditelja, za RTS.

Drugi roditelj Vladimir Ristić objašnjava: „Radili smo tu nameštali vrata, probali smo nešto, ali nema svrhe nije bilo svrhe, onda smo se kao roditelji skupili,o držali jedan sastanak.”

Kažu da su znali da će problem morati smai da reše jer pomoć od lokalne smaouprave ni do sada nisu dobijli kao ni od matične škole “Bora Stanković” u Vućju.

Kao razlog za višegodišnje neulaganje u ovo istureno odeljenje navodi se to što je zgrada u kojoj je smeštena četvororazredna škola u vlasništvu „Srbija šuma”. Zbog toga matična škola iz Vučja godinama u školu u Čukljeniku ništa nije uložila.

Sve su uradili sami roditelji, uz pomoć učiteljice.

Od vrata do parketa, sve je zasluga roditelja i učiteljica.

Ali, izvori Regionalnen informativne agencije JUGpress u nadležnom ministrstvu kažu da matična škola ima obavezu da brine i o ovom svom isturenom odeljenju u Čukljniku jer je, bez obzira na vlasništvo, ona korisnik zgrade o kojoj mora da se stara. A pre svega o dobrobiti dece koja su do pre nekoliko dana morala da koriste poljski WC.

Roditelji kažu da su pokušavali, da su tražili pomoć nadležnih i da je nisu dobili.

Onda su rešili da sami uzmu stvar u svoje ruke i deci naprave sanitarni čvor u školi.

“Za kratko vreme može da se reši samo ko hoće,rešenja ima. Ranije smo pokušavali, ali pomoć nikakvu nismo dobili ni od koga”, kaže za RTS Jelena Janković, majka koja je organizatorka akcije.

Na teritoriji Leskovca ima više od 100 školskih objekata, još 7 je sa poljskim toaletima. U nadležnoj gradskoj upravi se vade , kao i obično, na nerešene imovinsko-pravne odnose i da im spora republička administacija vezuju ruke. I tako godinama.

Zato su roditelji, koji plaćaju i te u Gradskoj upravi, morali sami da rešavaju stvari.

A lokalna vlast bi, ako stvarno ima dobru volju, mogla bar da sredi prilazni put do škole koje je sav u blatu.

Danmas je predsednik Privremenog organa rekao da se iz lkoklnog budžeta izdvaja 1.323.675.000 dinara za razne vrste podrške u oblasti obrazovanja (kraj) LJS/SM

Foto: printskrin/RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare