Koji su sve prigovori opozicije u Nišu

NIŠ

Predstavnici opozicije juče do 20 sati predali su prigovore, a Gradskoj izbornoj komisiji podneto je ukupno 35. Među najvećim zamerkama opozicije je nepodudaranje broja evidentiranih birača i broja listića u kutijama, dok su u većem broju prigovora naveli da su utvrdili manjak glasova za listu “Aleksandar Vučić – Niš sutra” od zabeleženog, kao i veći broj glasova za ”Biramo Niš” i Grupu građana “Dr Dragan Milić”. Rok za odgovor Komisije je 72 sata od prijema prigovora.

Nakon što su predstavnici opozicije sa svojim advokatima najpre pregledali izborni materijal, a zatim i podnosili prigovore, novinarima se danas na kratko putem interneta obratila Danijela Milićević iz Gradske izborne komisije. Ona je podsetila da su podneti prigovori javno dostupni na sajtu Republičke izborne komisije, kao i da GIK ima 72 sata od prijema prigovora da o njima odluči.

Gradskoj izbornoj komisiji grada Niša podneto je ukupno 35 prigovora ( od 3.6.2024. god. do 5.6.2024 godine), dana 5.6.2024 godine između 19 i 20 časova je podneto 33 prigovora, dana 3.6.2024 godine podnet je 1 prigovor u 19.54, dana 4.6.2024. godine je podnet 1 prigovor u 15.30 casova – objašnjava Milićevićeva.

Najviše neslaganja uočeno je na biračkom mestu 18 u Medijani, što se vidi i u jednom od prigovora. Iz opozicije kažu da je to najdrastičniji primer zloupotrebe, jer je “došlo do ozbiljne disproporcije i neslaganja”.

U Zapisniku o radu biračkod odbora je konstatovano da je izašlo 598 birača, dok je u izvodu iz biračkog spiska zaokruženo i potpisano 613 birača, a pri čemu je uvidom u izborni materijal 5.6.2024. godine, od strane ovlašćenih predstavnika podnosioca prigovora utvrđeno da se u omotu nalazi 613 glasačkih listića, što predstavlja težu povredu izbornog procesa – piše u prigovoru izborne liste “Biramo Niš”.

U prigovoru stoji i da koverta sa potvrdama birača koji su glasali van biračkog mesta nije obezbeđena propisanom nalepnicom, a da potvrde nisu na propisanom obrascu. Takođe, navodi se i da birači koji su glasali van biračkog mesta nisu evidentirani u izvodu iz biračkog spiska napomenom.

To jasno govori da je došlo do prekrajanja izborne volje građana. Nije to, nažalost, bio usamljen slučaj, ima dosta takvih primera, kao i zloupotrebe glasača koji su glasali van svog biračkog mesta – kaže advokatica Dragana Milutinović iz “Biramo Niš”.

Opozicija u jednom od prigovora traži i da se poništi i ponovi glasanje na biračkom mestu broj 10 u Medijani. Za to mesto je upisano da je u glasačkoj kutiji bio 841 glasački listić, dok u elektronskom primerku istog Zapisnika koji je objavljen na stranici RIK-a piše 854. Pored toga, za Rusku stranku stoji da je osvojila 5 glasova, a u elektronskom Zapisniku 6, pri čemu je, piše, jasno bro 5 prepravljen na 6.

U prigovorima često stoji i da je prebrojavanjem glasova od strane predstavnika opozicije utvrđeno manje glasova za listu “Aleksandar Vučić – Niš sutra” od zvanično zabeleženog broja, kao i da su liste “Biramo Niš” i “GG Dr Dragan Milić” na nekim biračkim mestima osvojile više glasova.

prigovor GIK
Prigovor sa sajta RIK-a

Podsećanja radi, advokatica Dragana Milutinović je juče rekla i da su, osim prigovora, podnete i krivične prijave protiv predsednika opštinske izborne komisije Palilula i sekretara te Komisije, kao i sekrtarke GIK-a Marine Janković.

Član Gradske izborne komisije podneo prigovor na “spornu” sednicu

Danijel Dašić, član GIK-a ispred izborne liste “Kreni-promeni” podneo je prigovor na legitimitet i legalnost donetih rešenja na 37. sednici Gradske izborne komisije koja je održana 3. juna u 12 sati. Razlog je organizacija same sednice.

Propust se zasniva na činjenici da je poziv za 37. sednicu sa svim materijalima i dnevnim redom upućen članovima GIK-a putem imejla 3. juna u 15:31 časova, tri i po sata nakon početka, što predstavlja bitnu povredu Poslovnika o radu GIK-a – piše u prigovoru.

prigovor gik
Prigovor člana GIK-a Danijela Dašića

Dašić traži da se sva rešenja doneta na toj sednici proglase nevažećim. (Media centar Niš)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare