STANKOVIĆ : ZADNJU REČ DA DAJU STRUČNJACI

LESKOVAC

 

Predsednik Gradskog odbora DS Živojin Stanković kaže za leskovački nedeljnik Nova Naša reč da je pitanje da li treba rušiti zgradu Sajma ”  vrlo kompleksno”.

“Koliko se sećam, iako nisam učestvovao u razgovorima, i dok je Demokratska stranka nosila odgovornost za vođenje grada, predstavnici Delte su se interesovali za investiciju na tom prostoru, i izneli plan da na tom mestu izgrade stambeno-poslovni objekat, market Maxi, parking, zelenu površinu … Ideja je, u načelu, bila prihvaćena. Taj deo ne bi bio više ruina, otvorila bi se nova radna mesta, uposlile leskovačke građevinske firme itd. Ali bilo je i dosta nerazjašnjenih pitanja, da li je zgrada Sajma pod zaštitom države, koliko maksimalno spratova može imati stambeni objekat u neposrednoj blizini MUP-a, i da li je na takvom mestu gradnja uopšte moguća, da li je zgrada leskovačke Gimnazije pod zaštitom države i još mnogo nedoumica. Pošto su mnogi Leskovčani vezani za taj objekat, a definitivno jeste impozantan i nesvakidašnji, izrodio se i predlog da Delta vrati zgradu Okruglog paviljona gradu, a da za uzvrat dobije objekat Plavi paviljon. U nekim razmišljanjima se išlo i dotle da grad preuzme brigu o zgradi Sajma, da je preuredi u sportsko-rekreativni objekat sa ledenom dvoranom. Mislim da su se predstavnici Delte još jedanred pojavili u kabinetu tadašnjeg gradonačelnika, i da se tu stalo u daljim razgovorima.

Činjenica je da je kompanija Delta vlasnik objekata na tom mestu, u ispravnost te odluke ne ulazim, pa prema tome imaju pravo da grade ono što im zakon dozvoljava, i siguran sam da bi u tom slučaju prostor mnogo bolje izgledao nego danas, što bi, svakako, donelo boljitak gradu, kako u vidu novih radnih mesta, tako i u vidu nadoknada za dozvole i komunalije.

S druge strane, mnogi Leskovčani su vezani, na neki način, za taj objekat. Mnogo značajnih sajmova je održano na tom mestui, mnogi sportski događaji, koncerti…, a da ne govorim o tome da je popularna Šajkača svojevrstan simbol Leskovca, koji je u svjim srećnim danima zaista predstavljao ponos grada.

Sadašnje stanje objekta, siguran sam u to, ne ide u prilog ni vlasnicima, ni gradu, a ni Leskovčanima. Bezbednost prolaznika ugrožena je usled urušavanja samog objekta, a u njegovoj neposrednoj blizini nikle su mini deponije koje predstavljaju izvor ozbiljnih infekcija.

Rešenje se mora naći. Budući da je problem kompleksan, iziskuje uključivanje ozbiljnih stručnjaka iz različitih oblasti koji bi zajedno sa vlasnicima probali da dođu do rešenja koje koje bi zadovoljilo vlasnike ali i Leskovčane, jer se pomenuti objekat nalazi u samom centru grada i, ponovo naglašavam, u neposrednoj blizini za grad izuzetno vaznih ustanova”, rekao je Stanković.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare